Фахівці Держпраці закликали керівників сільськогосподарських підприємств подбати про безпеку під час зернозбиральних робіт

10 липня 2017

Про безпеку під час проведення зернозбиральних робіт розповідали фахівці ГУ Держпраці в рамках спільних нарад з керівниками, спеціалістами сільськогосподарських підприємств Львівської області щодо безпечного ведення зернозбиральних робіт.

Заходи відбулися  у Бродівському, Буському, Городоцькому, Жовківському, Золочівському, Камянко-Бузькому, Миколаївському, Мостиському, Перемишлянському, Пустомитівському, Самбірському, Ст. Самбірському, Стрийському та Сокальському районах Львівщини. Всього учасниками нарад були понад  300 керівників та спеціалістів сільськогосподарських підприємств області.

Фахівці ГУ Держпраці наголошували, що для безпечного проведення зернозбиральних робіт керівникам сільськогосподарських підприємств необхідно організувати проведення навчання і перевірку знань з охорони праці трактористів-машиністів, провести інструктаж для працівників, яких передбачається залучати до збиральних робіт.

Окрім цього, слід розробити маршрути безпечного руху транспортних агрегатів до місць проведення збиральних робіт.  При цьому потрібно обов’язково та неухильно дотримуватися вимог законодавства про охорону праці, не допускати до роботи працівників без засобів індивідуального захисту та проходження медичних оглядів.

Також потрібно перевірити габарити ліній електропередач на зернотоках і місцях проведення зернозбиральних робіт. Дистанція між збиральними машинами повинна бути не менше 50 метрів.

Водночас не дозволяється експлуатація несправних машин і обладнання, сільськогосподарських тракторів без електростартерного запуску двигуна та з відсутньою або несправною системою блокування запуску двигуна при включеній передачі.

Слід наголосити, що під час роботи в полі та переміщення по дорогах на зернозбиральному комбайні дозволено перебувати лише комбайнеру. Не дозволяється перебування працівників у кузові автомашини або тракторного причепа під час заповнення їх технологічним продуктом, а також під час транспортування продукту до місця складування.