Дотримуватись законодавства про працю навчали суб’єктів господарювання міста Моршин

16 серпня 2017

15 серпня у Моршинському міському центрі зайнятості відбувся семінар для суб’єктів господарювання. Темою для обговорення було питання важливості подолання незадекларованої праці та дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці. Доповідав – інспектор праці ГУ Держпраці у Львівській області  Борис Веліахмедов.

Під час семінару фахівець розповів підприємцям міста Моршин переваги використання задекларованої праці та основні аспекти належного оформлення трудових відносин з працівниками. Інспектор попередив, що допускаючи до роботи «нелегальних» працівників підприємство наражується на відповідальність як адміністративну та кримінальну, так і у вигляді штрафних санкцій.

Окрім цього роз’яснив й інші  вимоги чинного законодавством про працю. Зокрема детально зупинились на питанні оплати праці працівників.

«Станом на сьогодні мінімальна заробітна плата становить 3200 грн. Це є встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Разом з тим, понад цю норму здійснюються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових та ювілейних дат» – наголосив фахівець Управління Держпраці Львівської області.

Активно роботодавці цікавились нововведеннями в частині проведення контролю за додержання законодавства про працю. Відтак, присутні мали змогу отримати фахові відповіді на усі поставлені запитання.

Нагадаємо, що 16.05.2017 набув чинності Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 № 295. Цим документом запроваджено нові підходи у відносинах держави та бізнесу, згідно з якими головними пріоритетами інспекторів праці визначені профілактична робота та консультування роботодавців.

ПОСТАНОВА Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 р. № 295 “Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” ”