Рішенням суду зупинено експлуатацію пасажирських ліфтів КП «Новояворівськжитло», які є небезпечними для людей

31 серпня 2017

Львівський окружний адміністративний суд задоволив позов ГУ Держпраці у Львівській області щодо  зупинки експлуатації 9 пасажирських ліфтів КП «Новояворівськжитло», технічний стан  яких створює загрозу життю та здоров’ю  мешканців.

Йдеться про пасажирські ліфти, які знаходяться за адресою  вул. М. Вербицького 9, М. Вербицького 13, М. Вербицького 17 та  вул. Гетьмана Мазепи 7, що у місті Новояворівськ.

Зупинять  експлуатацію пасажирських ліфтів  до усунення  виявлених порушень.

«Вимоги позивача щодо застосування заходів реагування у сфері державного нагляду є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, оскільки відповідач зазначив, що здійснює заходи для усунення встановлених порушень. Однак на момент розгляду цієї справи відповідач не усунув виявлені перевіркою порушення, які створюють загрозу життю та здоров’ю людей»,- йдеться у постанові суду.

Нагадаємо, що у червні   відбулася   планова  перевірка  КП «Новояворівськжитло» щодо дотримання вимог законодавчих та нормативно- правових актів з питань охорони праці та промислової безпеки при організації робіт з ремонту та технічного обслуговування і експлуатації пасажирських ліфтів житлового фонду Комунального підприємства «Новояворівськжитло».

В результаті проведеної перевірки були виявлені факти порушення вимог чинних нормативно – правових актів з охорони праці, зокрема  й порушення, які створюють загрозу безпеці та життю мешканців будинків та працівників Комунального підприємства «Новояворівськжитло».

Зокрема встановлено, що до роботи допущено пасажирські ліфти без проведення технічних оглядів та експертних обстежень та не проведено експертне обстеження ліфтів після закінчення граничного строку експлуатації для визначення їх технічного стану і можливості безпечної експлуатації.

Також  не поставлено на облік в територіальних органах спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з промислової безпеки та охорони праці пасажирські ліфти при передачі іншому суб’єкту господарювання

Разом з тим, комунальне підприємство «Новояворівськжитло» не отримало дозвіл на експлуатацію пасажирських ліфтів від органів Держпраці. При цьому, пасажирські ліфти не забезпечені паспортами від заводу виробника.

Більше того, у деяких з них не працює двохсторонній переговорний зв’язок між диспетчерським пунктом і кабіною пасажирських ліфтів, а  в несучих та направляючщих металоконструкціях ліфтів виявлені тріщини та деформації, несправні прилади і пристрої безпеки, а також  виявлені  інші несправності, які впливають на безпечну експлуатацію ліфта. До того ж, не закриті на замки кришки люків у машинних приміщеннях пасажирських ліфтів.

До слова, під час перевірки виявлені також інші порушення «Правил будови і безпечної експлуатації ліфтів».