Безпека під час експлуатації газового господарства

08 березня 2023
✅ Безпека під час експлуатації газового господарства
Інспекторами Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці проведено технічну консультацію з працівниками Радехівської дільниці Червоноградського відділення АТ «Львівгаз» на тему: «Безпека під час експлуатації газового господарства».
Технічне обслуговування і ремонт діючих зовнішніх і внутрішніх газопроводів, споруджень систем газопостачання, надомних регуляторів тиску, газообладнання ГРП, ШРП, газовикористовуючих установок відносяться до газонебезпечних робіт. Газонебезпечними вважаються роботи, які виконуються в загазованому середовищі або при яких можливий вихід газу.
Залежно від характеру і ступеня небезпеки газонебезпечні роботи підрозділяють на три групи:
– які проводяться з оформленням наряду – допуску на проведення газонебезпечних робіт.
– які проводяться без оформлення наряду – допуску, але з обов’язковою реєстрацією перед їх початком у журналі обліку газонебезпечних робіт.
– які проводяться під час аварійних ситуацій і аварій згідно із Правилами локалізації і ліквідації аварійних ситуацій і аварій (ПЛАС). До проведення газонебезпечних робіт (робіт з підвищеною небезпекою) можуть бути допущені працівники не молодше 18 років, які пройшли у встановленому порядку медичний огляд (які не мають протипоказань до їх виконання), що пройшли спеціальне навчання і повторну перевірку знань. Жінки можуть проводити певні газонебезпечні роботи, передбачені технологічним регламентом і інструкцією з охорони праці.
Газонебезпечні роботи проводяться обов’язково під керівництвом фахівця,
за винятком приєднання без застосування зварювання до діючих газопроводів низького тиску введень в вдома діаметром не більше 50 мм.
Інспекторами Держараці надано відповіді на питання, які були поставлені працівниками підприємства.
👉 Більше інформації з питань охорони праці, у тому числі, задекларованої, інспектори Держпраці рекомендували шукати на порталі https://pratsia.in.ua та сайтах https://lviv.dsp.gov.ua і https://dsp.gov.ua