Семінар в межах Тижня права: школярі дізналися до яких робіт забороняється залучати неповнолітніх

14 грудня 2018

Днями в межах відзначення Всеукраїнського тижня права головний державний інспектор ГУ Держпраці у Львівській області Галина Меленюк провела семінар для учнів львівської школи № 55.

Під час семінару інспектор детально роз’яснила до яких робіт заборонено залучати неповнолітніх осіб.

Так, відповідно до ст.190 КЗпП України  забороняється застосування працi осiб молодше вiсiмнадцяти рокiв на важких роботах i на роботах зі шкiдливими або небезпечними умовами працi, а також на пiдземних роботах. 

Забороняється також залучати осiб молодше вiсiмнадцяти рокiв до пiдiймання i перемiщення речей, маса яких перевищує встановленi для них граничнi норми.

Перелiк важких робiт i робiт iз шкiдливими i небезпечними умовами працi, а також граничнi норми пiдiймання i перемiщення важких речей особами молодше вiсiмнадцяти рокiв затверджуються Мiнiстерством охорони здоров’я України за погодженням iз Державним комiтетом України по нагляду за охороною працi.

Також відповідно до ст.191 КЗпП України  усi особи молодше вiсiмнадцяти рокiв приймаються на роботу лише пiсля попереднього медичного огляду i в подальшому, до досягнення 21 року, щороку пiдлягають обов’язковому медичному оглядові.

 Водночас вона повідомила, що забороняється залучати працiвникiв молодше вiсiмнадцяти рокiв до нiчних, надурочних робiт i робiт у вихiднi днi .