У Стрию виявлено 49 неоформлених охоронників. Роботодавець розпочав виводити працівників з «тіні» ще під час перевірки

14 червня 2021

На підприємстві, що надає приватні охоронні послуги, інспектори праці виявили 49 неоформлених працівників. Без трудових договорів працювали охоронники.

Незадекларованих працівників інспектори праці зафіксували за фактичним місцем здійснення господарської діяльності підприємства – у місті Стрий. Слід зазначити, суб’єкт господарювання зареєстрований у місті Києві, а охоронні послуги надає оператору поштового зв’язку на підставі укладеного договору.

В межах інспекційного відвідування встановлено, на підприємстві офіційно працював лише директор, а охоронники працювали без належного оформлення трудових відносин понад 5 місяців.

Слід зазначити, прихід інспекторів праці стимулював роботодавця задекларувати працівників. В межах відвідування легалізовано працю 32 охоронників.

Разом з тим, з метою усунення порушення щодо усіх працівників керівнику підприємства винесено обов’язковий до виконання припис.

Окрім цього, суб’єкту господарювання вручено попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю, а також вживаються заходи щодо притягнення посадової особи-порушника до адміністративної відповідальності.

Головне управління вкотре наголошує: працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення органу ДПС про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Також звертаємо увагу, відповідно до частини 1 статті 8 Закону України «Про охоронну діяльність» – суб’єкт охоронної діяльності надає послуги з охорони на підставі договору, укладеного із замовником у письмовій формі відповідно до законодавства. Відповідно до частини 1 статті 11 цього Закону персоналом охорони можуть бути дієздатні громадяни України, які досягли 18-річного віку, пройшли відповідне навчання або професійну підготовку та уклали трудовий договір із суб’єктом господарювання.