Пілотній кампанії з виявлення незадекларованої праці дано офіційний старт

07 червня 2017

Сьогодні Голова Держпраці Роман Чернега провів селекторну нараду з начальниками територіальних управлінь у Львівській, Одеській, Херсонській та Черкаській областях. Саме в цих регіонах нині  розпочався перший етап пілотної кампанії з виявлення незадекларованої праці в рамках проекту Міжнародної організації праці «Зміцнення системи інспекції праці і механізмів соціального діалогу», що передбачає інформаційно-роз’яснювальну роботу.

В нараді взяли участь національний координатор проекту МОП Софія Литвин і директор департаменту з питань праці Ігор Дегнера.

Голова Держпраці насамперед окреслив основні завдання кампанії – визначити заходи і способи інформаційно-роз’яснювальної роботи, знайти найоптимальніші інструменти виявлення на підприємствах неоформлених працівників, організувати збір і аналіз отриманої інформації і налагодити належну взаємодію із зацікавленими органами державної влади, територіальними громадами та соціальними партнерами.

Софія Литвин позитивно відзначила організаційну підготовку управлінь і запропонувала провести для інспекторів інтерактивні тренінги з питання ефективної комунікації: як будувати розмову з працівниками, які не бажають іти на контакт, як спілкуватися з роботодавцем, який не налаштований на конструктивну взаємодію.

Далі керівники управлінь поінформували про плани впровадження інформаційного компоненту кампанії в областях. У свою чергу Софія Литвин звернула увагу на показники звітності, докладну фіксацію всіх дій в рамках кампанії, а Ігор Дегнера наголосив на необхідності максимально залучати органи місцевого самоврядування до кампанії з інформування населення про негативні наслідки неоформленої праці

Голова Держпраці запропонував провести наступну нараду з інспекторським складом управлінь, закликав керівників обмінюватися інформацією про проведені заходи, новаторські підходи, рішення, що дали позитивний ефект, а також нагадав про важливість залучення до співпраці бізнес-асоціацій та профспілкових організацій.

«Ми маємо забезпечити високий рівень виконання завдання, поставленого Урядом, адже від цього залежить наповнення державного бюджету країни, майбутні пенсії наших громадян і авторитет нашої Служби», – зазначив Роман Чернега.