Фахівці Держпраці розповіли працівникам ринків Львова про переваги офіційного працевлаштування

03 липня 2017

Фахівці ГУ Держпраці у Львівській області  інформували  людей, які працюють на ринках Львова про переваги офіційного працевлаштування. Заходи відбулися в межах пілотного проекту Міжнародної організації праці з подолання незадекларованої праці, який стартував на Львівщині у червні.

Упродовж двох днів представники Держпраці  побували на ринках міста Львова. Вони поспілкувалися з продавцями та власниками торгових павільйонів Винниківського, Стрийського та Галицького ринків міста. Навідалися також до працівників ринку «Торпедо», «Іскра», «Південний», «Провесінь», «Галицьке перехрестя» та «Шувар».

Загалом  представники ГУ Держпраці роздали понад 1700 інформаційних буклетів.

За їх словами, важливо, щоб якнайбільше людей дізналося про переваги офіційної праці, а відтак офіційно оформили трудові відносини.

«Ми вирішили, що окрім семінарів та зустрічей,  необхідно  прийти до людей та  безпосередньо поспілкуватися з працівниками на  їх  робочих місцях. Сьогодні ми обрали торгівельну сферу, втім фахівці Держпраці інформують також і представників інших галузей. У такий спосіб ми розповідаємо про ризики нелегальної зайнятості та намагаємось переконати  роботодавців і працівників  оформити належно трудові відносини»,- сказав головний державний інспектор Степан Хомик.

Фахівці ГУ Держпраці у Львівській області наголошують, що є випадки, коли люди розповідають, що навіть не здогадувалися про ризики незадекларованої праці.

Відтак,  працюючи нелегально, працівники позбавляються соціальних гарантій, зокрема оплачуваної відпустки, страхової виплати у разі хвороби чи безробіття. Окрім цього, працівникам, які мають укладений трудовий договір виплачується заробітна плата на рівні  не нижчому, аніж мінімальна.