15 березня – Всесвітній день захисту прав споживачів

15 березня 2023
✅ 15 березня – Всесвітній день захисту прав споживачів
В цей день, в Україні щорічно відзначається Всесвітній день захисту прав споживачів. Один з головних принципів захисту прав споживачів ґрунтується на праві на належну якість та безпеку продукції.
Сьогодні вкотре необхідно звернути увагу суб’єктів господарювання на необхідність додержання прав і захисту інтересів споживачів продукції та усвідомлення своєї відповідальності перед ними.
А споживачам (користувачам) – надавати перевагу придбанню безпечної продукції, свідченням чого є зокрема наявність знака відповідності, інструкції державною мовою та супроводження продукції декларацією про відповідність.
📌Діяльність Держпраці, як органу, що здійснює державний ринковий нагляд за нехарчовою продукцією у визначених сферах, направлена на забезпечення відповідності продукції встановленим вимогам та інформування громадськості щодо продукції, яка становить загрозу суспільним інтересам чи яка в інший спосіб не відповідає встановленим вимогам.
Саме для досягнення цієї мети триває започаткована Держпраці інформаційна кампанія з ринкового нагляду, яка направлена на підвищення обізнаності виробників, імпортерів, розповсюджувачів, а також користувачів (споживачів) щодо вимог надання продукції на ринку.
📌Довідково
Держпраці здійснює державний ринковий нагляд за 11 видами нехарчової продукції, зокрема за обладнанням, що працює під тиском, ліфтами, засобами індивідуального захисту, піднімальним обладнанням, ручним інструментом тощо.