Онлайн-прийом: Голова Держпраці зосередився на проблемних робочих питаннях громадян Сумщини

14 вересня 2017

Під час онлайн-прийому до Голови Держпраці звернулися громадяни Сумщини, з проблемними запитаннями, які виникають у їхній роботі. Так, головний інженер ТОВ «Топаз» Юрій Замула звернувся до Романа Чернеги з проханням роз’яснити, чи має право роботодавець переносити вихідні та робочі дні не беручи до уваги рекомендації Кабінету Міністрів України щодо створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів?

Голова Держпраці зазначив, що для створення сприятливих умов використання святкових та неробочих днів, а також раціонального використання робочого часу Кабінет Міністрів України не пізніше ніж за три місяці до таких днів може рекомендувати керівникам підприємств, установ та організацій перенести вихідні та робочі дні у порядку і на умовах, установлених законодавством, для працівників, яким встановлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями.

Власник або уповноважений ним орган у разі застосування рекомендації Кабінету Міністрів України не пізніше ніж за два місяці видає наказ або розпорядження про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації, погоджений з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником).

Зазначені рекомендації не носять обов’язкового характеру для підприємств приватної форми власності. Рішення про таке перенесення приймається власником спільно з профспілковою організацією.

Так, акцентував увагу Роман Чернега, «якщо колективним договором передбачена можливість перенесення робочих днів з метою тривалого відпочинку на новорічні свята, то таке перенесення не буде суперечити законодавству за умови наявності погодження виборного органу профспілкової організації та дотримання вимог статті 32 КЗпП щодо повідомлення про таке перенесення не пізніше ніж за два місяці».

Інженер з охорони праці ПрАТ «Сумбуд» Віталій Олійник розповів, що на підприємстві, де він працює, планується проведення спеціального навчання та перевірки знань працівників, які задіяні у виконанні робіт на висоті. Так, його цікавить, чи буде правочинною комісія зі спеціального навчання та перевірки знань, якщо два члена цієї комісії пройшли навчання із загальних питань охорони праці, а третій член комісії пройшов спеціальне навчання?

Голова Держпраці роз’яснив, що процедура та порядок проведення навчання з питань охорони праці визначається на підставі  статті 18 Закону України «Про охорону праці» та Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці. Згідно з Типовим положенням перевірка знань працівників з питань охорони праці на підприємстві здійснюється комісією з перевірки знань з питань охорони праці підприємства, склад якої затверджується наказом керівника.

Комісія вважається правочинною, якщо до її складу входять не менше трьох осіб.

Статус членів комісії з перевірки знань з питань охорони праці визначений в Типовому положенні як посадових осіб, які проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці  під час прийняття на роботу і періодично, один раз на три роки. Зазначені посадові особи навчаються згідно з Типовими тематичним планом і програмою навчання з питань охорони праці посадових осіб. Тобто навчені загальним питанням управління охороною праці раз на три роки.

Враховуючи особисту відповідальність роботодавця за підготовку до небезпечних робіт найманих працівників, Роман Чернега рекомендував залучати до складу комісії осіб, які пройшли навчання та перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці, тобто спеціальне навчання.