Роботодавців Миколаївського районному ознайомили із нововведеннями у трудовому законодавстві

27 жовтня 2015

 

Головним державним інспектором ГУ Держпраці у Львівській області Галиною Нагірняк у Миколаївському районному центрі зайнятості проведено семінар для представників адміністрації підприємств, організацій та фізичних осіб – підприємництва на тему «Неформальні трудові відносини та нововведення в трудовому законодавстві щодо обчислення лікарняних».

В ході зустрічі Представником Держпраці розкрито поняття «легальної зайнятості» в контексті застосування вимог законодавства про працю України. Зазначено, що від легальної заробітної плати залежить рівень наповнення місцевого бюджету, пенсійного та соціальних фондів: «Якщо сьогодні не припинити виплати заробітної плати в «конвертах», то завтра не буде коштів на фінансування освіти, медицини, культури, виплати пенсій та інших соціальних виплат. Адже всі усвідомлюють, що саме наймані працівники страждають від розрахунків в «конвертах» – наголосила Галина Нагірняк.

Разом з тим, головний державний інспектор звернула увагу роботодавців, що окрім кримінальної відповідальності за не оформлення трудових відносин, накладатиметься і фінансова: «Відповідно до вимог ст. 265 КЗпП України юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю несуть відповідальність у вигляді штрафу у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (на сьогодні — 41340 грн.), на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно наступні порушення:

фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту);

оформлення працівника на неповний робочий час, у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві;

виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків».

Також присутнім роз’яснено порядок заповнювання бланку лікарняного у зв’язку з нововведенням, новий алгоритм розрахунку лікарняних, порядок обчислення страхового стажу працівника, нові правила розрахунку лікарняних та декретних за сумісництвом.

Інформаційно:

Легальна зайнятість – це захист соціальних та трудових прав і гарантій громадян. Відповідно до статті 43 Конституції України кожна людина має право на працю, тобто, можливість заробляти собі на життя роботою, яку вона вільно обирає, або на яку вільно погоджується. Конституція України гарантує кожному право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової чи тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та інших випадках, передбачених законодавством.