Електрогазозварники ТзОВ «Транс-Сервіс-1» успішно склали кваліфікаційний іспит та ознайомились із пільгами, які передбачені для них чинним законодавством

27 січня 2016

WP_20160126_00120160126133241[1] (1)

26 січня 2016 року комісією у складі головного державного інспектора ГУ Держпраці у Львівській області В. Стащишина, начальника  відділу охорони праці ТзОВ «Транс-Сервіс-1» Ю.Романова, директора Львівського навчально-технологічного комбінату А.Каймакова, викладача-методиста М. Філяровського,  проведено іспит у працівників ТзОВ «Транс-Сервіс-1», які пройшли навчання за професією «електрогазозварник».

Перед початком проведення тестової перевірки знань, фахівець Держпраці розповів про особливості професії «електрогазозварник»,  наголосив, що дана професія відноситься до робіт з підвищеною небезпекою і робіт з шкідливими умовами праці. На реальних прикладах нещасних випадків, які траплялись у даній сфері проаналізував ризики, які виникають в процесі виконання зазначених робіт.

 Також Стащишин розяснив, які пільги та компенсації  передбачені електрогазозварникам чинним законодавством, зокрема щодо права на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

 – Електрогазозварник не має бути схильним до алергічних захворювань, мати міцну руку, щоб рівно тримати пальник або електродотримач, бути уважним і ніколи не вживати алкоголю на робочому місці. Такий фахівець повинен знати фізичні і хімічні основи виконуваного процесу, аби уникнути помилок, – відмітив інспектор Стащишин.

Довідково

Відповідно до пункту “б” статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»,  електрогазозварювальник має право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, які зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки – після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах, а також підтвердження відповідних умов праці зазначеного працівника за результатами атестації робочих місць за умовами праці впродовж повного робочого дня (не менш ніж 80% робочого часу, встановленого для такого виробництва, робіт, професій та посад).

Відсутність хоча б однієї з цих умов не дає права працівникові на таку пенсію.