В рамках Всесвітнього дня охорони праці у Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності відбулася VІ Всеукраїнська науково-практична конференція на тему „Проблеми та перспективи розвитку охорони праці ”

17 травня 2016

12 травня, у Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності, в рамках Всесвітнього дня охорони праці, відбулася VІ Всеукраїнська науково-практична конференція курсантів, студентів, аспірантів та ад’юнктів – „ Проблеми та перспективи розвитку охорони праці ”.

dsc_0013_8

В роботі конференції взяли участь провідні керівники та фахівці у галузі охорони праці Львівщини: головний державний інспектор ГУ Держпраці у Львівській області – Стащишин В.М., заступник директора ДП ЗЕТЦ Держпраці України – Кімак Я.Я., головний технічний інспектор праці Об’єднання профспілок Львівщини – Вінницький Б.В., заступник начальника УВД Фонду ФСС НВВУ у Львівській області – Біловус М.Г.

З привітальним словом до учасників конференції звернувся доктор технічних наук, доцент, проректор з науково-дослідної роботи Львівського державного університету безпеки життєдіяльності Тарас Рак, який запропонував вшанувати пам’ять загиблих під час виконання службових та трудових обов’язків хвилиною  мовчання.

dsc_0019_12 (1)До першого слова запрошено головного державного інспектора Стащишина В.М. Фахівець Держпраці розпочав свій виступ з основної тези сказаної генеральним директором Міжнародної організації праці Хуан Сомавія: «Безпечна робота є позитивним фактором підвищення продуктивності праці та економічного зростання. Хвороби та травми не є неминучими супутниками трудової діяльності, а відсутність коштів не може служити виправданням відсутності уваги до безпеки та здоров’я робітників».

Стащишин наголосив, що право кожного громадянин на належні, безпечні і здорові умови праці, право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати годувальника чи безробіття з незалежних від них обставин є прямою вимогою Конституції України.

«Однак, сучасне виробництво організовано таким чином, що робітникові доводиться жертвувати захистом та безпекою праці заради високого плану виробництва і ризикувати здоров’ям заради заробітної плати. Першим кроком до покращення безпеки праці є ефективна діяльність служб охорони праці підприємств. Як показує практика, коли питаннями охорони праці займаються професійні працівники служб охорони праці, ситуація в цій сфері значно краща, ніж у випадку, коли робітники діють самостійно», – зазначим В. Стащишин.

Слід зазначити, що одним із основних пріоритетів роботи Держпраці є зміна ставлення до безпеки праці не лише керівників підприємства, а й рядових робітників. Адже охорона праці – це культура виробництва, котру можна досягти: роботодавцем – при створенні здорових та безпечних умов праці на підприємствах, а працівником –  неухильно дотримуючись усіх інструкцій з охорони праці.

Присутніх також проінформовано про стан виробничого травматизму протягом 20 років незалежності України, переілено основні причин виникнення.

З доповіддю на конференції виступив і заступник директора ДП ЗЕТЦ Держпраці у Львівській області Ярослав Кімак, який розповів про специфіку діяльності центру в сучасних умовах. Головний технічний інспектор праці Об’єднання профспілок Львівщини Богдан Вінницький розповів про роль профспілок в контролі за дотриманням вимог з питань охорони праці на підприємствах. А заступник начальника УВД ФСС НВУ у Львівській області Михайло Біловус провів презентацію на тему соціального страхування від нещасного випадку на виробництві в сучасних умовах.       

По завершенню, відбулось покладання квітів до пам’ятника загинувших внаслідок аварії на ЧАЕС. Також учасники конференції ознайомилися з історією та матеріально-технічною базою Університету, умовами навчання і дозвілля студентів та курсантів.

dscn0138dscn0146