Керівника шахти “Надія” зобов’язали усунути 355 порушень нормативно-правових актів з охорони праці

25 червня 2021

На ПрАТ «Шахта «Надія» проведено планову перевірку дотримання вимог законодавства про працю та загальнообов’язкове державне страхування, законодавчих та нормативних актів з охорони праці та промислової безпеки, безпечного поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення. Перевірка проводилася під головуванням начальника управління гірничого нагляду Володимира Осадці.

Слід відзначити, шахта «Надія» є небезпечною по вибухам вугільного пилу та над категорійною по виділенням газу метану. Відтак, державні інспектори увагу акцентували саме на виявленні порушень, що можуть створити загрозу життю та здоров’ю працівників. Серед іншого, це порушення в частині провітрювання та пилогазового режиму, електровибухобезпеки обладнання, паспортів кріплення гірничих виробок та при експлуатації стаціонарного обладнання шахти: скіповий та клітьовий підйомні комплекси, вентиляційна установка головного провітрювання, котельня тощо.

Загалом перевіркою охоплено 20 об’єктів підприємства. Державні інспектори виявили 355 порушень нормативно-правових актів з охорони праці. За допущені порушення 14 посадовців шахти, в тому числі директора, притягнуто до адміністративної відповідальності.

Також керівництву шахти рекомендовано негайно призупинити виконання 10 видів робіт та експлуатацію 14 одиниць обладнання доки на підприємстві не усунуть порушення, що можуть створити загрозу здоров’ю працівників. Зокрема, ведення підривних робіт по шахті, ведення гірничих робіт у виробках південного панельного відкотного штреку, південного панельного вентиляційного штреку, 164 бортового штреку, експлуатація головного ствола шахти та ведення робіт в будівельному цеху шахти.

На підсумковій нараді, що відбулась за участі керівників та інженерно-технічних працівників ПрАТ «Шахта «Надія», обговорено результатами заходу державного контролю. Начальник управління гірничого нагляду Володимир Осадця наголосили, що у випадку не усунення порушень, що несуть загрозу працівникам підприємства, Головне управління звернеться до суду з відповідним позовом про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду.