У ГУ Держпраці Львівщини обговорили зміни у трудовому законодавстві та нові вимоги щодо зарплат

06 січня 2017

У четвер, 5 січня, під головуванням начальника Головного управління  Держпраці у Львівській  області Ольги Вільхової відбулася нарада з працівниками відомства щодо змін у Кодексі законів про працю України та з питань дотримання роботодавцями мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

Передусім, Ольга Вільхова ознайомила фахівців ГУ Держпраці з основними вимогами щодо оплати праці, враховуючи те, що в державі підвищено мінімальну заробітну плату до 3200.

Водночас вона зазначила, що індексація заробітної плати є мінімальною гарантією в оплаті праці, якщо ж роботодавець не проіндексує зарплату працівникам, то йому доведеться  сплатити штраф.

 Також  Ольга Вільхова ознайомила зі санкціями щодо неналежного оформлення трудових відносин з працівником та штрафами у випадку недопуску інспектора ГУ Держпраці до перевірки.

 «Мораторій на перевірки не поширюється на Держпрацю. Більше того, сьогоднішня редакція закону  передбачає значні фінансові санкції за недопуск інспектора до перевірки»,- наголосила Ольга Вільхова.

Очільниця ГУ Держпраці пояснила, що у разі, якщо недопущення до перевірки з питань допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків,  розмір штрафу складе 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, а це сьогодні становить 320000 гривень.

У свою чергу, заступник начальника відділу юридичного забезпечення ГУ Держпраці у Львівській області Іванна Ковальчук детально розглянула  правові аспекти, на які слід звернути увагу при проведенні перевірки. Зокрема, вона розповіла як діяти інспекторам у випадку недопуску на підприємство. Також  проконсультувала інспекторів, щодо їхніх дій, якщо на підприємстві відмовляються підписувати акти перевірки додержання суб’єктами господарювання законодавства про працю.

Підсумовуючи, керівник ГУ Держпраці Львівщини закликала працівників відомства особливу увагу звернути  на захист прав учасників АТО.

«Захист прав наших військовослужбовців має бути на особливому контролі у кожного з вас. Роботодавці повинні неухильно дотримуватися усіх соціальних гарантій та пільг, які передбачені законодавством для учасників АТО, зокрема щодо збереження робочого місця та заробітної плати»,- резюмувала Ольга Вільхова.