Підприємцям Сколівщини роз’яснили як правильно оформляти працівників

19 липня 2017

У вівторок, 18 липня, за участю головного державного інспектора ГУ Держпраці у Львівській області Ольги Сироїжко у Сколівському районному центрі зайнятості  відбувся семінар.  Під час семінару обговорили процедуру прийому та звільнення з роботи працівників та питання дотримання умов оплати праці.

На семінарі присутні суб’єкти господарювання та фізичні особи підприємці.

Ольга Сироїжко акцентувала увагу присутніх на тому, що роботодавець зобов’язаний оформити працівника на роботі у встановленому порядку з першого дня виконання ним трудових функцій.

При цьому вона розповіла, що необхідним є ведення табеля обліку робочого часу, оплата за роботу в нічний, святковий, надурочний час.  Водночас фахівець Держпраці роз’яснила відмінності між трудовим  та цивільно-правовим договором. Звернула увагу присутніх на те, що при укладанні цивільно-правового договору роботодавець знімає з себе відповідальність, яка покладена на нього трудовим законодавством.

«Уклавши цивільно-правовий договір роботодавець звільняє себе від соціальних гарантій, зокрема оплати лікарняного, надання щорічних відпусток, дотримання заходів техніки безпеки при виконанні робіт, створення належних умов праці,  а також виплати заробітної плати двічі на місяць. І тим самим позбавляє працівника соціальних гарантій передбачених чинним законодавством»,- сказала Ольга Сироїжко.

Окрім цього, вона інформувала роботодавців про посилення  відповідальність за порушення законодавства про працю. Також   в рамках семінару фахівець Держпраці   відповіла на запитання суб’єктів господарювання.

На завершення, Ольга Сироїжко повідомила, що на Львівщині триває інформаційна складова спільного проекту Держпраці та МОП щодо подолання незадекларованої праці. Його основна мета полягає у зменшенні кількості працівників які працюють без належного оформлення шляхом проведення консультаційно – роз’яснювальної роботи. Фахівець наголосила, що консультації щодо належного оформлення трудових відносин можна отримати безкоштовно в громадській приймальні Головного управління Держпраці у Львівській області або за контактним телефоном 032-2354842.