Андрій Рева: Захист людини праці й легалізація трудових відносин – пріоритети Уряду у трудовій сфері

04 липня 2018

Зустріч Міністра соціальної політики України Андрія Реви з представниками Міжнародної організації праці стала своєрідним продовженням обговорення, презентованого Організацією 3-го липня, проекту “Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні” за участі представників Мінсоцполітики, соціальних партнерів, експертів МОП та Королівства Данія.

Проект стартував з метою реалізації пріоритету 1 „Сприяння зайнятості та розвитку сталих підприємств задля стабільності та зростання”. Мета проекту – зміцнення соціального діалогу та тристоронніх механізмів для забезпечення структурної зайнятості та подолання викликів ринку праці на національному та регіональному рівнях. Термін реалізації – 2017-2022 роки.

Базові пріоритети 

Підсумовуючи презентацію проекту, Андрій Рева зазначив: “Прийнявши рішення звернутись до МОПу щодо надання допомоги в реалізації проекту реформи ринку праці, ми перед усім керувались тим, що організація має чималий досвід та авторитет у світі. Враховуючи декотрі негативні процеси, що мають місце в нашій країні, участь фахівців Організації буде сприяти прозорості й абсолютній публічності впровадження проекту”.

Крім того, Міністр поінформував про розширення діяльності Державної служби праці шляхом залучення  до виконання функцій служби праці  органів місцевого самоврядування.

Перший заступник Міністра Ольга Крентовська повідомила, що Міністерство достатньо підготовлене до реалізації проекту.

Крім того, мова на зустрічі йшла про продовження реалізації Програми гідної праці для України на  2016-2019 роки, що була підписана 7 квітня 2016 року у Києві.

Програма гідної праці на 2016-2019 роки є рамковою програмою і базується на 3-х пріоритетах:

– сприяння зайнятості та розвитку сталих підприємств задля стабільності та зростання;

– сприяння ефективному соціальному діалогу;

– покращення соціального захисту і умов праці.

Варто зазначити, що МОП надає масштабну технічну допомогу й  у приведенні системи інспекції праці України до вимог конвенцій МОП №81/129 про інспекцію.

Продовжується робота в напрямку подальшого зміцнення адміністрації праці та її ключової ролі в забезпеченні додержання законодавства про працю, зайнятість та охорону праці.

З метою реалізації пріоритетів 2 та 3 „Сприяння ефективному соціальному діалогу” та „Покращення соціального захисту і умов праці” з липня 2017 року розпочато реалізацію проекту „Зміцнення адміністрації праці з метою покращення умов праці і подолання незадекларованої праці”.

Метою проекту є поліпшення умов праці в Україні і подолання незадекларованої праці. Термін реалізації 2017-2019 роки.

Імплементація Конвенції МОП № 102 про мінімальні норми соціального забезпечення

16 березня 2016 року Україна ратифікувала Конвенцію МОП № 102 про мінімальні норми соціального забезпечення, яка набула чинності у червні 2017 року.

У лютому 2018 року за підтримки МОП було проведено семінар з метою обговорення першого проекту доповіді Уряду України щодо реалізації положень ратифікованої Конвенції МОП № 102 про мінімальні норми соціального забезпечення. За результатами семінару підготовлено остаточний варіант проекту доповіді, який наразі узгоджується.

Мінсоцполітики отримало листа від Міжнародного бюро праці щодо надання технічної допомоги МОП з метою імплементації Конвенції № 102 та допомоги у вирішенні питання виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам на території, непідконтрольній Уряду України.

Також Україна розраховує на технічну допомогу з боку МОП у підготовці до ратифікації наступних конвенцій Міжнародної організації праці:  „Про організацію служби зайнятості” – № 88 та „Про приватні агентства зайнятості” – № 181.

Пріоритети Міністерства соціальної політики на 2018 рік

Основними пріоритетами у соціальній сфері, визначеними середньостроковим планом пріоритетних дій Уряду до 2020 року (розпорядження Кабінету Міністрів України від 03.04.2017 № 275-р) є:

– сприяння продуктивній зайнятості, реформа ринку праці;

– створення справедливої системи пенсійного страхування;

– забезпечення ефективної державної соціальної підтримки населення;

– розвиток соціальних та реабілітаційних послуг у територіальних громадах;

– забезпечення захисту прав дітей.

Пропозиції до співпраці

Враховуючи багаторічну плідну співпрацю з МОП Україна розраховує на технічну допомогу МОП щодо:

– продовження імплементації Конвенції №102 та проведення спільних заходів з метою імплементації розділу ІІ „Медичне обслуговування” за участі експертів МОП, Всесвітньої організації охорони здоров’я, Мінсоцполітики та Міністерства охорони здоров’я.

– проведення заходів щодо гендерної рівності та протидії домашньому насильству, враховуючи, що МОП готує новий міжнародний стандарт у цій сфері (107-ма сесія МКП).