Чи мають право на пільгову пенсію машиністи холодильних установок?

13 липня 2018

Машиніст холодильних установок – працівник, який обслуговує сучасні холодильні установки, працює у різних галузях народного господарства.  Працює в приміщенні, в умовах підвищеної відповідальності, підвищеного рівня шуму, загазованості, робочої зони. Чи є в нього право на пільгове пенсійне забезпечення?

Відповідно до Списку № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах затверджений Постановою Кабінету Міністрів №461 від 24.06.2016. професія «машиніста холодильних установок, що обслуговують аміачно-холодильні установки» відноситься до розділу XXXIII. Загальні професії (у всіх галузях господарства), і тому користуються правом пільгового пенсійного забезпечення.

Під повним робочим днем слід вважати виконання робіт в умовах, передбачених Списком, не менш як 80% робочого часу, встановленого для працівників цього виробництва, професій чи посади, з урахуванням підготовчих, допоміжних, поточних ремонтних робіт, пов’язаних з виконанням певних трудових обов’язків.

Для одержання права на пенсію за віком на пільгових умовах, робоче місце «машиніста холодильних установок, що обслуговують аміачно-холодильні установки» повинне бути підтверджене за результатами атестації, не рідше одного разу на 5 років відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 442 від 01.08.1992. У разі несвоєчасного проведення атестації робочих місць за умовами праці, після 21.08.1992. професія «машиніста холодильних установок,  що обслуговують аміачно-холодильні» установки втрачає право на пільгове пенсійне забезпечення.