Держпраці виявила в АТ «Українська залізниця» понад 200 порушень вимог законодавства про працю

11 травня 2021

На виконання доручення Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та на підставі окремого доручення т.в.о. Голови Держпраці Віталія Сажієнка територіальними органами Держпраці проведено заходи державного контролю в Акціонерному товаристві «Українська залізниця» та її 34 філіях. У зв’язку із обмеженими строками контрольних заходів (не більше 10 робочих днів) та величезною кількістю працівників (біля 300 тисяч осіб) до проведення заходу було залучено одночасно майже 100 інспекторів праці із 13 територіальних управлінь та апарату Держпраці.

В ході контрольних заходів виявлено 201 порушення вимог законодавства про працю. Порушення стосуються використання праці в надурочний час, непроведення оплати надурочного часу, несвоєчасна виплата заробітної плати, непроведення індексації заробітної плати, ненадання працівникам відпусток, несвоєчасні та у неповному обсязі розрахунки із працівниками при звільненні тощо. Встановлено також випадки використання праці неповнолітніх із порушеннями законодавства про працю та порушення щодо своєчасності призначення матеріального забезпечення у зв’язку із тимчасовою непрацездатністю.

Також виявлено ряд зловживань з боку керівників Товариства та його філій, зокрема безпідставне укладення строкових трудових договорів та незаконне звільнення працівників, що підтверджується відповідними рішеннями судів. Наразі досліджується питання щодо можливих випадків підміни трудових відносин цивільними.

В усіх випадках виявлення порушень внесені приписи про їх усунення та вживаються заходи щодо притягнення до відповідальності винних посадових осіб.