Для фахівців Держпраці провели семінар щодо Всесвітньої стратегії VISION ZERO

08 квітня 2019

Днями  для фахівців  Державної служби  України з питань праці відбувся семінар-тренінг щодо  реалізації Конвенції VISION ZERO. У заході взяла участь заступник начальника відділу з питань гігієни праці  ГУ Держпраці у Львівській області Віра Кузів.

VISION ZERO або «Нульовий травматизм» – це якісно новий підхід до організації профілактики, що об’єднює три напрямки: безпеку, гігієну праці та благополуччя робітників на всіх рівнях виробництва.

Розвиток ефективної культури  профілактики  дозволяє  усунути і попередити виробничі  аварії та збиток,  а також професійні захворювання.

Конвенція VISION ZERO розроблена Міжнародною асоціацією соціального забезпечення (МАСЗ). Вона вирізняється гнучкістю і  може бути  адаптована до конкретних заходів профілактики, що  мають пріоритетне значення  для забезпечення безпеки, гігієни  праці та благополуччя  робітників на тому чи іншому  підприємстві. Завдяки своїй гнучкості VISION ZERO може  застосовуватися на будь-якому  робочому місці, на підприємстві та в будь – якій  галузі  в усіх регіонах світу.      Є три складові безпеки праці:

  1. Система управління охороною праці на підприємстві
  2. Технічний стан обладнання на якому працюють робітника
  3. Культура безпеки праці.

Можна виокремити сім «золотих правил» концепції VISION ZERO :

  1. Станьте лідером!Демонструйте прихильність!
  2. Виявляйте небезпеки –контролюйте ризики!
  3. Визначайте цілі –розробляйте програми!
  4. Створюйте належну систему управління безпекою та гігієною праці – досягайте високого рівня організації!
  5. Забезпечуйте безпеку та гігієну праці на робочих місцях, під час роботи з механізмами та обладнанням!
  6. Підвищуйте кваліфікацію – розвивайте професійні  навички!
  7. Інвестуйте в людей- мотивуйте, залучаючи!

До слова,  семінар провели кандидат технічних наук, технічний експерт Інституту безпеки  та гігієни праці « Великобританія », член Міжнародної асоціації соціального забезпечення ISSA Ольга Богданова та керівник ТОВ «Промислова безпека» член ISSA Андріан Галач.