Додаткова відпустка та доплати за шкідливі умови праці кухарів: що слід знати

29 травня 2018

Робоче  місце кухаря відноситься до роботи в шкідливих умовах праці. Кухарі працюють в приміщенні, де умови мікроклімату несприятливі: температура повітря може досягати 25-32 С, підвищена вологість повітря, перепади температури повітря, пов’язані з необхідністю переходів з гарячих в холодні цехи, роботи біля гарячих плит, електрожарових шаф, кондитерських і паро-масляних печей та інших апаратів для смаження і випікання.

Правовою підставою для проведення атестації робочих місць за умовами праці кухаря є наявність цієї професії у Списку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів від 17.11.1997 № 1290 (зі змінами внесеними Постановою Кабінету Міністрів України №741 від 05.10.2016 року). Відповідно  цього Списку кухарі, які працюють біля плити мають право на щорічну додаткову відпустку тривалістю до 4 календарних днів.

На роботах біля гарячих плит, електрожарових шаф, кондитерських і паро-масляних печей та інших апаратів для смаження і випікання установлюється доплата у розмірі до 12%  тарифної ставки робітникам закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення.

Конкретна тривалість додаткової відпустки та доплат за шкідливі умови праці кухаря встановлюється колективним чи трудовим договором, залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах.