ДП «Львіввугілля» та ПАТ «Шахта «Надія» зобов’язали забезпечити 100% виконання умов погодження програм розвитку гірничих робіт на 2019 рік

04 грудня 2019

Під час спільної наради у місті Сокалі ДП «Львіввугілля» та ПАТ «Шахта «Надія» доповіли про стан виконання умов погодження Головним управлінням Держпраці у Львівській області програм розвитку гірничих робіт на 2019 рік  та ознайомили з планами розвитку гірничих робіт на наступний рік.

Нарада відбулась під головуванням начальника Управління гірничого нагляду Держпраці Олега Неленя за участі представників Держпраці, Головного управління Держпраці у Львівській області,  Львівсько–Волинського воєнізованого гірничорятувального загону, Регіонального об’єднання Незалежної профспілки гірників України м. Червонограда, керівництва ДП «Львіввугілля» та ПАТ «Шахта «Надія».

Керівники шахт  доповіли про стан  виконання умов програм розвитку гірничих робіт на 2019 рік. Зокрема йшлося про стан виконання графіків капітальних ремонтів стаціонарного обладнання, забезпечення гірників необхідними засобами індивідуального захисту.

Начальник Управління гірничого нагляду Головного управління Володимир Осадця зазначив, що значна частина умов погодження Головним управлінням програм розвитку гірничих робіт на 2019 рік впродовж 11 місяців ДП «Львіввугілля» та ПАТ «Шахта «Надія» виконано своєчасно. Зокрема,  підприємства отримали переважну більшість експертних висновків щодо продовження терміну експлуатації стаціонарного обладнання, граничний термін експлуатації якого закінчився. Проведено експертні обстеження вантажно-підіймальних механізмів. Основна частина метанометричої техніки пройшла відповідне налагодження і держповірки та отримала експерті висновки на подальшу експлуатацію.

Однак, фахівець Головного управління озвучив і низку недоліків. Зокрема Володимир Осадця повідомив, що у ДП «Львіввугілля» станом на 28.11.2019 року для індивідуального закріплення підземних працівників ізолюючими саморятівниками не вистачає 645 штук саморятівників. Гірничі виробки шахт цього підприємства забезпечені на 90% пожежно-зрошувальними трубопроводами. Для повного забезпечення гірничих виробок пожежно-зрошувальними трубопроводами бракує 13,1 км.  

В спеціальних «димових камерах» не пройшли періодичне тренування в саморятівниках 639 підземних працівників ДП «Львіввугілля» та 207 підземних працівників ПАТ «Шахта «Надія».

Також представник Головного управління нагадав про рішенням Львівськго окружного адміністративного суду, яким заборонено  ведення гірничих робіт в гірничих виробках шахт ДП «Львіввугілля», які не забезпечені пожежно-зрошувальним трубопроводом.

Резюмуючи,  Олег Нелень зауважив, що заходи з охорони праці на підприємствах недофінансовані. Не виконаними залишилась низка надважливих питань. Відтак, представник Держпраці зобов’язав керівників ДП «Львіввугілля» та ПАТ «Шахта «Надія» до 01.01.2020 року забезпечити виконання усіх умов погодження Програм розвитку гірничих робіт на 2019 рік.