Фахівці ГУ Держпраці розглянули стан виконання Програм розвитку гірничих робіт шахт ДП «Львіввугілля» та ПАТ «Шахта «Надія»

05 квітня 2019

У середу, 3 квітня, під головуванням заступника начальника управління -начальника відділу нагляду у вугільній промисловості Управління гірничого нагляду ГУ Держпраці у Львівській області Володимира Осадці відбулася нарада з  керівниками ДП «Львіввугілля» та ПАТ «Шахта «Надія». Нарада пройшла за участі  директорів і головних інженерів шахт Львівщини та заступника командира Львівсько–Волинського воєнізованого гірничорятувального загону Валерія Вороб’я.

Під час наради присутні розглянули стан виконання у І кварталі умов погодження Головним управлінням Держпраці у Львівській області програм розвитку гірничих робіт шахт ДП «Львіввугілля» та ПАТ «Шахта «Надія» на 2019 рік, а також обговорили стан охорони праці на шахтах.

Зокрема, керівники шахт поінформували про виконання умов погодження ГУ Держпраці у Львівській області програм розвитку гірничих робіт на 2019 рік. Окрім цього, вони повідомили про виконання графіку капітальних ремонтів стаціонарного обладнання шахт ДП «Львіввугілля» та ПАТ «Шахта «Надія».

Окремо присутні обговорили питання наявності дозвільних документів, забезпечення працівників вугільних підприємств засобами індивідуального та колективного захисту, гірничих виробок пожежно-зрошувальним трубопроводом.

Володимир Осадця звернув увагу в.о. технічного директора – першого заступника генерального директора  ДП «Львіввугілля» Олександра Сафонова на необхідність термінового вирішення питання щодо отримання (продовження терміну дії) спеціального дозволу на користування надрами в межах поля шахти «Червоноградська» у Державній службі геології та надр України. Опісля на підставі спецдозволу на користування надрами, необхідно отримати згідно з чинним законодавством відповідний акт про надання гірничого відводу у Державній службі України з питань праці. 

Слід зазначити, що переважна більшість умов погодження Головним управлінням програм розвитку гірничих робіт на 2019 рік упродовж І кварталу державним підприємством «Львіввугілля» та ПАТ «Шахта «Надія» своєчасно виконано. Зокрема отримано відповідні експертні висновки щодо продовження терміну експлуатації стаціонарного обладнання, граничний термін експлуатації якого закінчився, проведено експертні обстеження вантажно-підіймальних механізмів.

Однак, через недофінансування заходів з охорони праці залишаються невиконаним низка питань, які необхідно було зробити упродовж І кварталу 2019 року.

Отже, не забезпечено підземних працівників шахт «Великомостівська», «Межирічанська», «Відродження», «Степова» та «Червоноградська» індивідуально закріпленими ізолювальними саморятівниками (не вистачає 640 шт.). Разом з тим, не пройшли  періодичне тренування в саморятівниках у спеціальних «димових камерах» 442 підземних працівники, а саме: шахт «Межирічанська» (118 чол.), «Відродження» (228 чол.) та «Степова» (96 чол.). Гірничі виробки шахт ДП «Львіввугілля» забезпечені на 91% пожежно-зрошувальними трубопроводами. Для повного забезпечення гірничих виробок пожежно-зрошувальними трубопроводами бракує 12410 погонних метрів. Відсутній спеціальний проект ліквідації шахти «Зарічна».

За результатами наради складено відповідний протокол, який скеровано для обов’язкового  виконання керівництву ДП «Львіввугілля» та ПАТ «Шахта «Надія».

Для довідки: на сьогодні на розгляді у Львівському окружному адміністративному суді знаходиться адміністративний позов Головного управління Держпраці у Львівській області до ДП «Львіввугілля» щодо заборони:

  • спуску в підземні гірничі виробки шахт ДП «Львіввугілля» підземних працівників, які не пройшли повторні практичні тренування у саморятівниках у спеціальних «димових камерах»;
  • спуску в гірничі виробки шахт ДП «Львіввугілля» підземних працівників, які не забезпечені індивідуальними (закріпленими за кожним працівником під особистий підпис) справними ізолювальними саморятівниками;
  • ведення гірничих робіт в гірничих виробках шахт ДП «Львіввугілля», які не забезпечені пожежно-зрошувальним трубопроводом.