Фахівці ГУ Держпраці розглянули стан виконання Програм розвитку гірничих робіт шахт ДП «Львіввугілля» та ПАТ «Шахта «Надія»

04 жовтня 2019

У четвер, 3 жовтня, під головуванням начальника Управління гірничого нагляду Володимира Осадці за участі заступника командира Львівсько–Волинського воєнізованого гірничорятувального загону Валерія Вороб’я відбулася нарада з  керівниками ДП «Львіввугілля» та ПАТ «Шахта «Надія»,  директорами та головними інженерами шахт Львівщини.

Під час наради присутні розглянули стан виконання програм розвитку гірничих робіт шахт ДП «Львіввугілля» та ПАТ «Шахта «Надія» за 9 місяців 2019 року , а також обговорили стан охорони праці на шахтах.

Зокрема, керівники шахт поінформували про виконання умов погодження ГУ Держпраці у Львівській області програм розвитку гірничих робіт на 2019 рік. Окрім цього, вони повідомили про виконання графіку капітальних ремонтів стаціонарного обладнання шахт ДП «Львіввугілля» та ПАТ «Шахта «Надія» та забезпечення працівників необхідними засобами індивідуального захисту.

Окремо присутні обговорили питання проведення експертних обстежень стаціонарного обладнання, яке експлуатується з вичерпним строком експлуатації, забезпечення працівників вугільних підприємств засобами індивідуального та колективного захисту, гірничих виробок пожежно-зрошувальним трубопроводом.

Заслухавши   представників  ДП «Львіввугілля», Володимир Осадця звернув увагу в.о. технічного директора – першого заступника генерального директора ДП «Львіввугілля» Сергія Руденка та заступника генерального директора ДП «Львіввугілля» Валерія Соколовського на необхідності термінового вирішення питань щодо забезпечення підземних працівників в повному об’ємі індивідуально закріпленими ізолюючими саморятівниками та проведення у встановлені затвердженим графіком терміни періодичного практичного тренування в саморятівниках у спеціальних «димових камерах».

При цьому він наголосив, що  станом на 01.10.2019р. для індивідуального закріплення підземних працівників ізолюючими саморятівниками на ДП «Львіввугілля» не вистачає 616 штук саморятівників. Також 358 підземних працівників не пройшли періодичне тренування в саморятівниках в спеціальних «димових камерах».

На ПАТ «Шахта «Надія» також 147 підземних працівників не пройшли періодичне тренування в саморятівниках у спеціальних «димових камерах».

При цьому слід зазначити, що значна частина умов погодження ГУ  програм розвитку гірничих робіт на 2019 рік упродовж 9 місяців державним підприємством «Львіввугілля» та ПАТ «Шахта «Надія» виконано своєчасно, зокрема отримано більшість експертних висновків щодо продовження терміну експлуатації стаціонарного обладнання, граничний термін експлуатації якого закінчився, проведено експертні обстеження вантажно-підіймальних механізмів, вся метанометрична техніка пройшла відповідне налагодження, держперевірки та отримала експерті висновки на  безпечну експлуатацію.

Однак, через недофінансування заходів з охорони праці залишається невиконаним низка питань, які необхідно було зробити упродовж 9 місяців 2019 року.

За результатами наради складено відповідний протокол, який найближчим часом буде скеровано до обов’язкового виконання керівництву ДП «Львіввугілля» та ПАТ «Шахта «Надія».