Фахівцями Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці семінар для працівників ДНЗ «Вище професійне училище №8 м. Стрий»

09 квітня 2024
✅Фахівцями Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці семінар для працівників ДНЗ «Вище професійне училище №8 м. Стрий».
👉Учасники заходу розглянули питання дозвільної системи у сфері охорони праці.
📌Відповідно до норм діючого законодавства України роботодавець повинен одержати:
✔️Дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки. Строк дії дозволу становить п’ять років. У разі коли під час строку дії дозволу роботодавцем не порушено його умов, строк дії такого дозволу продовжується на наступні п’ять років.
✔️Дозвіл на застосування машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки виробник або постачальник устаткування підвищеної небезпеки отримує дозвіл до прийняття зобов’язань на постачання. Такий дозвіл є безстроковим. У разі коли дозвіл отримано виробником або постачальником до прийняття зобов’язань щодо їх постачання, роботодавець може застосовувати зазначені машини, механізми, устатковання на підставі завіреної в установленому законодавством порядку копії дозволу, одержаної від такого виробника або постачальника.
👉Одержання дозволу не вимагається у разі експлуатації (застосування) устаткування підвищеної небезпеки, яке прийнято в експлуатацію з видачею відповідного сертифіката або щодо якого зареєстровано декларацію про готовність до експлуатації, а також у разі реєстрації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці.
📌Дозвіл видається Держпраці або його територіальним органом за місцем державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи – підприємця, після проведення експертизи та отримання позитивного висновоку щодо додержання вимог законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки. Рішення про відмову у видачі дозволу приймається у випадках, передбачених статтею 21 Закону України «Про охорону праці».
📲Посилання на інформаційний портал www.pratsia.in.ua