Фінсанкція 375 570 грн винесена ГУ Держпраці законно. Доведено у суді.

22 жовтня 2020

Головним управлінням Держпраці у Львівській області за використання праці трьох неоформлених працівників оштрафовано на 375 570 грн фізичну особу-підприємця, який здійснює діяльність у місті Львові. Постанову про накладення фінансової санкції винесено на підставі акту перевірки  ГУ ДПС У Львівській області.

Підприємець оскаржив це рішення у Львівському окружному адміністративному суді.

Задовільняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з того, що оскільки ГУ Держпраці не було здійснено інспекційного відвідування, постанову про накладення штрафу винесено з порушенням вимог Порядку здійснення державного  контролю за додержанням законодавства про працю та Порядку накладення штрафу за порушення законодавства про працю.

Однак, Головним  управлінням Держпраці у Львівській області це рішення суду оскаржено та доведено – постанова про накладення штрафу винесена законно.

Зокрема, колегія суддів прийшла до висновку, що відповідно до частини 5 статті 265 КЗпП України та в силу положень статті 259 цього Кодексу акт перевірки ГУ ДПС у Львівській області є рівноцінним акту перевірки органів Держпраці.

Відтак, підприємцю таки доведеться понести фінансову відповідальність за приховування трудових відносин та сплатити понад 375 тисяч грн штрафу.

До слова, трудові відносини роботодавець маскував за так званим «стажуванням».