Інспекторів праці органів місцевого самоврядування навчали, як реалізовувати делеговані їм повноваження

23 січня 2018

Про повноваження інспекторів праці органів місцевого самоврядування, порядок проведення інспекційних відвідувань та вимоги  трудового законодавства йшлося на семінарі-навчанні, який відбувся  у ГУ Держпраці у Львівській області.

Захід проводився для  інспекторів праці органів місцевого самоврядування Львівщини.

Начальник Головного управління Держпраці у Львівській області Ольга Вільхова зазначила, що органам місцевого самоврядування делеговано повноваження контролю за додержанням законодавства про працю в трьох напрямках: своєчасної та у повному обсязі оплати праці, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та оформлення трудових відносин. Ці питання є пріоритетними на державному рівні та потребують ефективного вирішення вже сьогодні.

«Таке ганебне явище як заборгованість по заробітній платі перед працівниками, недотримання мінімальних державних грітій в оплаті праці та нелегальні трудові відносини не лише принижують гідність працівників, порушують їх конституційні права та позбавляють передбачених державою гарантій, але й згубно впливають на розвиток як нашої держави загалом, так і розвиток ваших міст та громад. Відтак сподіваємось, що органи місцевого самоврядування, які найкраще володіють інформацією про фактичний стан справ на місцях, будучи зацікавленими у зростанні надходжень від податків та отримавши усі необхідні інструменти, ефективно реалізовуватимуть ці повноваження»,- сказала Ольга Вільхова.

Слід зазначити, що станом на сьогодні вже діє Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, а 29 грудня 2017 року наказом Мінсоцполітики затверджено форми бланків, які інспектори праці використовуватимуть під час контрольно-наглядової роботи.

Начальник Головного управління закликала представників органів місцевого самоврядування активно проводити інформаційно-роз’яснювальну діяльність серед роботодавців, спрямовану на попередження вчинення порушень вимог законодавства про працю.  

У свою чергу, заступник начальника відділу юридичного забезпечення ГУ Держпраці у Львівській області Іванна Ковальчук повідомила про найбільш типові питання, які виникають при здійсненні контрольно-наглядових заходів. Зокрема вона розповіла про вимоги при оформленні документів та підстави для проведення інспекційних відвідувань. Також інспекторам наголошувалось, що тривалість інспекційного відвідування не може перевищувати 10 робочих днів, а для суб’єктів мікро- та малого підприємництва — двох робочих днів.

«Якщо інспектор не має службового посвідчення, то суб’єкт господарювання має право не допустити його до проведення інспекційного відвідування»,- наголосила Іванна Ковальчук.

Інспектори праці Головного управління поділились з колегами практичними навиками дослідження питання дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці та інспектування суб’єктів господарювання, які мають заборгованість із виплати заробітної плати.

До слова, з метою виконання делегованих повноважень 30 органів місцевого самоврядування Львівської області прийняли відповідні рішення щодо реалізації повноважень інспектора праці. З них вже отримали службове  посвідчення  14 інспекторів праці органів місцевого самоврядування, а саме представники  Бориславської  та Дрогобицької міських рад, а також  Воле-Баранецької, Гніздичівської, Давидівської, Дублянської, Жовтанецької, Заболотцівської, Магерівської, Нижанковицької, Новокалинівської, Судововишнянської ОТГ.

Міста Новий Розділ, Самбір, Стрий та Розвадівська ОТГ й досі не визначились щодо механізму виконання делегованих  їм повноважень.