Інспекційна кампанія з питань оформлення трудових відносин триває: інспектори праці виявили 45 нелегальних працівників

14 вересня 2020

На Львівщині триває інспекційна кампанія щодо виявлення неоформлених працівників.

Впродовж двох тижнів за виконанням трудових функцій без належного оформлення інспектори праці зафіксували 45 працівників. Нелегально працювали продавці, кухарі, перукарі, робітники, швачки та охоронці. Контрольні заходи проведено у місті Львові, на Самбірщині та Стрийщині.

За результатами проведеного контролю роботодавців зобов’язали усунути порушення та оформити трудові відносини з дотриманням усіх вимог чинного законодавства. Слід відзначити, 12 працівників було легалізовано ще під час інспекції.

Роботодавців-порушників притягнуто до адміністративної відповідальності та розпочато процедуру щодо накладення фінансових санкцій.

Головне управління наголошує: працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника чи уповноваженого ним органу, та повідомлення органу ДПС.

Звертаємо увагу, фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору тягне за собою штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого воно скоєно. До юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої – третьої груп, при виявленні порушення вперше застосовується попередження. У разі вчинення такого порушення повторно впродовж двох років до суб’єкта господарювання застосовуватиметься санкція у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати.