Інженерам з охорони праці будівельних підприємств Львівщини вкотре нагадали про вимоги безпеки при роботі на висоті

20 грудня 2018

Сьогодні, 20 грудня,  у  ГУ Держпраці у Львівській області відбувся семінар для представників будівельної галузі області.

На заході були присутні інженери з охорони праці будівельних підприємств Львівщини.  

Семінар  провели  фахівці ГУ Держпраці у Львівській області спільно з представниками  Львівського відділення управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України у Львівській області, Об’єднання профспілок Львівщини, Львівського обласного комітету профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів.

Фахівці  ГУ Держпраці у Львівській області наголосили учасникам на важливості дотримання вимог з охорони праці при здійсненні робіт на висоті. Так, головний державний інспектор зазначив, що для створення безпечних умов праці  під час  виконання робіт на висоті  необхідно забезпечити наявність огороджень, риштувань, настилів.

Риштування повинні мати огородження з бортовими елементами. Риштування, з яких не виконувались роботи понад 30 днів,  слід повторно приймати в експлуатацію.

Водночас  працівники, що здійснюють такі роботи повинні мати усі необхідні засоби захисту. Слід використовувати запобіжні пояси, каски, страхувальні канати, уловлювачі з вертикальним канатом. Також повинні бути відповідні захисні сітки, знаки безпеки та огородження.

Окрім цього, під час виконання робіт на висоті для запобігання можливому падінню інструменту, матеріалів тощо слід  використовувати спеціальні сумки або пристрої для їх надійного зберігання.

Застосовувати можна лише технічно справні машини, механізми та пристрої.

Резюмуючи, інспектор наголосив, що слід враховувати також і  метеорологічні умови. Зокрема не дозволяється виконувати роботи на висоті при швидкості вітру 10 м/с і більше, при ожеледиці, грозі або тумані, що перешкоджає видимості, а також у нічний час при недостатній освітленості та якщо температура повітря вище +35 °C або нижче  -20 °C.