Кампанія щодо детінізації зайнятості триває: для представників будівельних підприємств провели семінар

06 березня 2020

У Головному управлінні Держпраці у Львівській області відбувся семінар для представників  підприємств будівельної сфери.

Участь у заході також взяли представники податкової служби, пенсійного фонду, центру зайнятості та галузевої профспілки.

Оксана Єзерська, начальник управління з питань праці Головного управління Держпраці, повідомила учасникам заходу, що на виконання доручення Прем’єр  – міністра України в області розпочато проведення 1 етапу кампанії щодо детінізації зайнятості у будівельній галузі. Інспектори праці спільно з соціальними партнерами вже розпочали відвідувати підприємства цієї галузі, в тому числі за місцем фактичного здійснення господарської діяльності.  Роботодавців та працівників інформуватимуть про перевали легальної праці та вимоги до належного оформлення трудових відносин. Триватиме вона до 20 березня.

 «Досить часто роботодавці укладають цивільно-правову угоду замість трудового договору. В переважній більшості цих випадків таким чином вони намагаються приховати трудові відносини. Між працівником і роботодавцем обов’язково слід укладати трудові договори»- зазначила Оксана Єзерська.  Також вона перелічила, яких гарантій позбавляють роботодавці своїх працівників, допускаючи їх до роботи без належного оформлення.

Представник ГУ ДПС У Львівській області наголосив, що зайнятість вважається тіньовою і у тому випадку, коли роботодавець виплачує лише частину заробітної плати, а решту доплачує «у конверті». Він зауважив, 70% підприємств Львівщини виплачують зарплатню працівникам на рівні мінімальної. Середня статистична заробітна плата у будівельній галузі становить близько 7000 грн. Разом з тим, роботодавці у оголошеннях про вакансії декларують зарплатню значно вищу.

Представниця пенсійного фонду розповіла про негативний вплив нездекларованої праці на майбутнє громадян, зокрема про відсутність належного пенсійного забезпечення.

В свою чергу фахівець центру зайнятості перелічив можливості, якими можуть скористатись роботодавці беручи на роботу осіб, зареєстрованих у центрі зайнятості, як тимчасово безробітні. Роз’яснив,  коли стажування працівників є законним.

Підсумовуючи, учасників заходу закликали не чекати на перевірки та штрафні санкції, а оформити працівників відповідно до вимог чинного законодавства.