Харчові підприємства, що мають вибухонебезпечні цехи, зупинились. Що робити з працівниками? У березні не буде фінансів навіть за простій. Який повинен бути наказ по підприємству про призупинення роботи всіх працівників, на що посилатися?

29 березня 2022

Зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами, є простоєм (стаття 34 КЗпП України).

У разі простою працівники можуть бути переведені за їх згодою з урахуванням спеціальності і кваліфікації на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації на весь час простою або на інше підприємство, в установу, організацію, але в тій самій місцевості на строк до одного місяця.

Час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Якщо у зв’язку з військовою агресією проти України виключається можливість надання та виконання роботи, дія трудового договору може бути призупинена. Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин