Лише офіційне працевлаштування гарантує соціальний захист

28 лютого 2019

У середу, 27 лютого, головний державний інспектор  ГУ Держпраці у Львівській області провів семінар у Самбірському центрі зайнятості щодо переваг офіційного працевлаштування.

Він наголосив, що лише задекларована праця  гарантує  людині соціальний захист . Неоформлений належним чином працівник позбавлений оплачуваної відпустки, страхових виплат у разі хвороби, безробіття та нещасного випадку.

Також йшлося і про виплату заробітної плати. Зокрема він зазначив, що при обчисленні мінімальної заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових та ювілейних дат.

Якщо працівник не виконав місячну норму праці, перебував у відпустці, на лікарняному, працює неповний робочий час, тощо, то плата його праці проводиться пропорційно виконаній нормі праці.

За час простою не з вини працівника оплачується згідно з нормами статті 113 КЗпП з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу)  без проведення доплати до мінімальної заробітної плати.

Також він поінформував про те, які документи слід надати для  офіційного працевлаштування та які державні  гарантії  передбачені  при  задекларованій праці.  При цьому зазначивши, що у випадку конфлікту з роботодавцем,  неоформлений працівник не матиме можливості захистити свої права.

Резюмуючи інспектор наголосив, що людина, що працює  офіційно  матиме достатньо страхового стажу, а відтак отримає право на гідну пенсію.