На ДП «Львіввугілля» відбулося розширене засідання постійної комісії з охорони праці

19 липня 2019

У четвер, 18 липня, на ДП «Львіввугілля» відбулося розширене засідання постійної комісії з охорони праці.

Засідання пройшло за участю  заступника начальника управління гірничого нагляду – начальника відділу нагляду у вугільній промисловості ГУ Держпраці у Львівській області Володимира Осадці та під головуванням т.в.о. генерального директора ДП «Львіввугілля» Олега Акімова.

 На нараді були присутні  усі директори, головні інженери, заступники директорів з охорони раці та виробництва, начальники дільниць шахт, керівники всіх відокремлених підрозділів  ДП «Львіввугілля», бригадири, ланкові.

 

Присутні  розглянули питання щодо стану виробничого травматизму та професійної захворюваності на підприємствах  ДП «Львіввугілля» у І першому півріччі 2019 року, а також проаналізували обставини, причини та стан виконання заходів щодо запобігання нещасним випадкам зі смертельними наслідками, що сталися у ВП «Шахта «Степова» та ВП «Шахта «Лісова» упродовж І півріччя 2019р.

        Передусім заступник генерального директора ДП «Львіввугілля» з охорони праці Валерій Соколовський поінформував щодо виробничого травматизму на підприємствах  ДП «Львіввугілля». При цьому  відзначив,  що у І півріччі 2019 року сталося 45 нещасних випадків на виробництві, що на 10 нещасних випадків більше, ніж у 2018 році. Окрім цього,  допущено 3 нещасні  випадки зі смертельними наслідками проти 1-го у 2018 році.

Ріст загального виробничого травматизму допущено у ВП «Шахта «Великомостівська» на 3 випадки, у ВП «Шахта «Відродження» на 3 випадки та у ВП «Шахта «Лісова» на 6 випадків.

  В.о. директора ВП «Шахта «Степова» Микола Клюка детально проаналізував обставини, причини та стан виконання заходів щодо нещасного  випадку зі смертельним наслідком, що стався у ВП «Шахта «Степова» 20.04.2019р. з машиністом електровозу. Він зазначив,  що переважна більшість заходів щодо попередження виникнення нещасних випадків у майбутньому виконана у повному об’ємі. При цьому за допущення нещасного випадку знято із займаної посади 1 посадову особу і ще 3-х притягнуто до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани.

   Директор ВП «Шахта «Лісова» Ігор Дзік детально проаналізував обставини, причини та стан виконання заходів щодо групового нещасного  випадку зі смертельними наслідками, що стався у ВП «Шахта «Лісова»  у травні з гірником підземним та гірником з ремонту гірничих виробок. Він зазначив, що всі  заходи щодо попередження виникнення нещасних випадків у майбутньому  виконані в повному об’ємі. При цьому за допущення нещасного випадку знято із займаної посади 2 посадових осіб і ще 3-х притягнуто до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани.

У свою чергу Володимир Осадця окреслив стан виконання умов погодження Програми розвитку гірничих робіт по шахтах ДП «Львіввугілля» на ІІ півріччя 2019р. Фахівець відзначив, що значна частина умов погодження Програми розвитку гірничих робіт по шахтах ДП «Львіввугілля» не виконана у встановлені Головним управлінням Держпраці у Львівській області терміни. Відтак  керівникам ДП «Львіввугілля» та шахт слід вжити вичерпних заходів щодо усунення порушень до 01.08.2019 року.

Водночас Володимир Осадця поінформував присутніх  про рішення колегії Держпраці від 03.07.2019 року,  де розглядався стан промислової безпеки та охорони праці на підприємствах України та стан виробничого травматизму в галузях національної економіки у І півріччі 2019 року.

Так,  він попередив керівників підприємств, на яких допущено нещасні випадки, про особисту відповідальність за проведення профілактичних заходів щодо недопущення повторення аналогічних нещасних випадків у майбутньому. Також звернув увагу керівництва ДП «Львіввугілля» та шахт на необхідність вжиття заходів з підвищення рівня промислової безпеки та охорони праці шляхом проведення технічного переоснащення та модернізації виробництва, а також проведення капітальних ремонтів засобів виробництва.

При цьому представник ГУ Держпраці  запропонував керівникам ДП «Львіввугілля» та шахт розглянути питання щодо відповідності займаним посадам керівників служб та спеціалістів, відповідальних за охорону праці та безпечне ведення робіт,  які допустили нещасні випадки на виробництві. На завершення Володимир Осадця ознайомив з основними змінами у «Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві», який затверджений постановою КМУ від 17.04.2019р. №337 та вступив в дію з 01.07.2019р.