На Львівщині підбили підсумки роботи ГУ Держпраці за минулий рік

31 січня 2019

У середу, 30, січня під головуванням начальника ГУ Держпраці у Львівській області Ольги Вільхової  відбулося засідання колегії, у межах якої підбили підсумки роботи Управління за 2018 рік.

Передусім члени колегії заслухали представників підприємств, де  у минулому році трапилися нещасні випадки зі смертельними наслідками. Зокрема  представникиПП «Диз-арт», ВП «Шахта «Межирічанська», ТзОВ «Оздоровчо-профілактичний комплекс Планета Здоров’я», ДП «Славське лісове господарство», ТзОВ «Житлоінвестбуд –ЛВ», ПрАТ «Яворівський завод залізобетонних конструкцій» поінформували про виконання заходів, які були запропоновані комісіями зі спеціальних розслідувань щодо запобігання нещасним випадкам. Ольга Вільхова наголосила присутнім представникам підприємств, що необхідно посилити контроль за дотриманням вимог нормативно-правових актів  з охорони праці та не допускати використання праці на умовах цивільно-правових угод на роботах з підвищеною небезпекою.

Опісля присутні заслухали  питання щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати на ДП «Львівський державний завод «ЛОРТА», ТзОВ «Торгова група «ТИСА», ДП «Екотрансенерго». На цих підприємствах впродовж 2018 року спостеріглося зростання заборгованості по виплаті зарплати. Основними причинами виникнення таких ситуацій, за словами представників підприємств, є дебіторська заборгованість та недостатнє фінансування з бюджету. Разом з тим на підприємствах розроблено плани входу з кризових ситуацій.     Підсумовуючи розгляд цього питання, Ольга Вільхова наголосила, що необхідно  скласти графік погашення заборгованості із виплати заробітної та інформувати про його виконання ГУ Держпраці у Львівській області. Водночас щодо окремих підприємств доручила підготувати звернення з клопотанням про виділення додаткових коштів для погашення заборгованості із виплати заробітної плати.

Окрім цього, під час засідання присутні проаналізували інформацію щодо заходів державного нагляду та відомчого контролю за станом охорони праці та промислової безпеки на підприємствах області у 2018 році. Так, заступник начальника Управління нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці у Львівській області Іван Мечержак повідомив, що упродовж минулого року проведено 2272 заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог законодавства з охорони праці та промислової безпеки. Відтак виявлено 18748 порушень вимог законодавчих і нормативно-правових актів з охорони праці, з них усунено – 17 115, що становить 91,3  %. За його словами, окрім наглядової діяльності, з метою зменшення виробничого травматизму, фахівці ГУ Держпраці проводили інформаційно-роз’яснювальну роботу, превентивні заходи та семінар-наради щодо дотримання керівництвом та працівниками підприємств вимог нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки. При цьому він зазначив, що у порівнянні з минулим роком,  на підприємствах Львівщини зменшилася кількість нещасних випадків, які пов’язані з виробництвом та  кількість нещасних випадків зі  смертельними наслідками.

Згодом  члени колегії обговорили питання щодо дотримання вимог законодавства про працю. Так, йшлося про здійснення  державного контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення на підприємствах області. Фахівці ГУ Держпраці у Львівській області провели 1254 заходів державного нагляду (контролю) у сфері дотримання законодавства про працю.

Разом з тим  заступник начальника управління з питань праці Андрій Материцький повідомив, що інспекторами праці впродовж минулого року виявлено 205 працівників  допущених до роботи  без належного оформлення, 349 – допущено до роботи без повідомлення ДФС, а щодо 433 працівників допущено підміну трудових відносин цивільно-правовими. Усунено порушення з питань належного оформлення трудових відносин щодо 202 осіб Працевлаштовано за результатами інформаційно-роз`яснювальної роботи – 25554 осіб. Загалом на 15,6 тис. осіб збільшилась кількість застрахованих осіб за грудень 2017- листопад 2018 року.

Також упродовж минулого року проведено 78 заходів контролю на 47 підприємствах-боржниках із виплати заробітної плати.

Серед іншого, члени колегії заслухали інформацію щодо  роботи органів місцевого самоврядування в частині ефективного здійснення контролю за додержанням законодавства про працю. Як повідомив Андрій Материцький станом на  01.01.2019 на Львівщині повноваження інспектора праці отримали 50 посадових осіб 42 органів місцевого самоврядування.

На завершення, Ольга Вільхова висловила вдячність колективу Головного управління за роботу та окреслила пріоритетні напрямки діяльності ГУ Держпраці  у 2019 році. Йдеться про подолання незадекларованої праці, збільшення кількості застрахованих осіб, контроль за дотриманням вимог законодавства з питань охорони праці, проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед суб’єктів господарювання з метою недопущення зростання виробничого травматизму, а також надання консультативної допомоги інспекторам праці органів місцевого самоврядування.