На шахті «Лісова» обговорено вимоги безпеки при експлуатації конвеєрного транспорту

29 листопада 2019

 28 листопада 2019року у ВП «Шахта «Лісова» ДП Львіввугілля» відбулися позмінні збори трудового колективу з питань охорони праці. Захід проведено для працівників шахти за участі інспектора відділу нагляду у вугільній промисловості Головного управління Держпраці у Львівській області Олександра Аряміна.

Під час засідання обговорено результати позапланової перевірки з питань охорони праці та промислової безпеки у підготовчій виробці 183 бортового штреку пласта п7н «Сокальський». Зокрема йшлося про порушення та небезпеки, які держінспектори виявили під час заходу контролю.

Окрім цього фахівець Головного управління роз’яснив вимоги безпеки при експлуатації конвеєрного транспорту.

Як зазначив Олександр Арямін, виробки, призначені для установки стрічкових конвейерів, повинні бути прямолінійними по всій довжині става конвеєра. Їх слід очищатися від вугілля, що просипається, породи та інших сторонніх предметів.

Велика ймовірність травмування працівників, на думку інспектора, саме при  обриві стрічки. Тому в похилих виробках з кутом більше 10 градусів, конвеєри слід облаштовувати ловителями, у конструкції яких передбачається пристрій, що відключає привід. Для конвеєрів оснащених гумотросовими стрічками слід встановити контрольну апаратуру, що дозволяє вчасно попередити розрив стрічки.

Суворо заборонено ремонтувати, змащувати чи очищати конвеєр під час його роботи.

У місцях перетину виробок і конвеєра обов’язково мають бути містки для переходу людей, оснащені з двох сторін поручнями. Висота такого проходу над містком повинна бути не менш 0,8 м, ширина містка 0,6 м.

Усі конвеєрні установки обладнуються засобами сигналізації, звуковий сигнал від яких чутний по всій довжині конвеєра.

До слова, на ВП «Шахта Лісова» для транспортування вугілля з очисного вибою лави №181 використовуються стрічкові конвеєри типу 1Л-1000, 1Л-800 та скребкові конвеєри типу СП-202, СП-250, СП-26У.

Загальна довжина конвеєрної лінії становить 2,4 км.