На шахті «Степова» працювала постійна комісія з охорони праці

02 липня 2019

Сьогодні, 2 липня, на ВП «Шахта «Степова» відбулося  чергове  засідання  постійної комісії з охорони праці.

Засідання пройшло за участі головного державного інспектора відділу нагляду у вугільній промисловості ГУ Держпраці у Львівській області Володимира Розалюка, в.о. головного інженера Андрія Ігнатюка, заступника директора з охорони праці Тараса Десятника, в.о. заступника директора з виробництва Віктора Кравця, головного механіка Юрія Ількевича, начальника відділу профілактики страхових випадків Сокальського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області Богдана Рудика, лідерів профспілок шахти, начальників відділів та служб, начальників дільниць, їх заступників, помічників, механіків, гірничих майстрів, бригадирів, ланкових.

 Володимир Розалюк поінформував про результати розслідування причин та обставин групового нещасного випадку зі смертельними наслідками, що стався у травні  на  ВП «Шахта «Лісова».                 

Особливу увагу інспектор звернув на те, що основною причиною настання нещасного випадку було знаходження людей у незакріпленому просторі за лавою та виконання ними робіт у невідповідності до виданого змінного наряду, а саме розбирання «костра», який підтримував покрівлю сполучення прилеглої виробки по заду лави. Доповідач наголосив на невідповідності у записах на видачу змінних завдань в книзі нарядів дільниці, наряд-путівці гірничого майстра та загальношахтній книзі нарядів. Фахівець зазначив, що при перевірці функціонування «Положення про нарядну систему та табельний облік» на ВП «Шахта «Степова» також було виявлено низку порушень. Так, начальники зміни з виробництва не завжди проводять прийняття звіту у гірничих майстрів дільниць;  у більшості випадків книги нарядів дільниць ведуться формально, не зазначаються види робіт та усунення яких саме порушень Правил безпеки потрібно провести; начальники змін не завжди проводять зупинки ведення робіт, де є суттєві порушення вимог «ПБ».

         Богдан Рудик розповів присутнім про загальні зміни, які внесено в новий «Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві», який набрав чинності з 01.07.2019року.

         На завершення засідання постійної комісії Тарас Десятник розповів про відомчий контроль, що здійснюється старшими ІТП шахти та зачитав основні порушення, які були виявлені за час дії посиленого контролю на підприємстві згідно наказу №147-в від 30.05.2019р.