На виїзному засіданні колегії Держпраці підбили підсумки роботи та намітили пріоритети подальшої діяльності Служби

04 жовтня 2021

У п’ятницю,  1 жовтня, у Тернополі, за участі заступниці Міністра економіки України Світлани Глущенко та під головуванням т.в.о. Голови Держпраці Віталія Сажієнка відбулося виїзне засідання колегії Державної служби України з питань праці.

Участь у роботі заходу також взяли: Данило Боднар – заступник керівника секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, Ігор Дегнера – перший заступник Голови Держпраці, Алла Горбатюк – заступник Голови Держпраці, Володимир Труш – голова Тернопільської облдержадміністрації, Михайло Головко – голова Тернопільської облради та міський голова Тернополя – Сергій Надал.

Під час засідання колегії Світлана Глущенко акцентувала увагу присутніх на пріоритетних напрямах роботи Держпраці та необхідності формування нової політики у роботі державного органу.

Члени колегії, посадовці центрального апарату Держпраці та соціальні партнери проаналізували підсумки роботи за 8 місяців поточного року. Особливу увагу Держпраці приділяла питанням легалізації зайнятості населення, дотриманню на підприємствах охорони праці, зниженню рівня виробничого травматизму.

Завдяки інформаційним та інспекційним заходам, спрямованим на зниження рівня неформальної зайнятості в Україні, у 2021 році зросла кількість застрахованих осіб. Так, за даними Пенсійного фонду України, кількість застрахованих осіб у повірянні до січня 2021 року збільшилася на 268 тисяч 683 особи та станом на 01 липня 2021 року становить майже 9,8 млн. осіб.

Аналіз стану виробничого травматизму в Україні свідчить, що за 8 місяців 2021 року кількість нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, порівняно з аналогічним періодом 2020 року збільшилася на 4 %, при цьому загальна кількість потерпілих внаслідок нещасних випадків зменшилася на підприємствах: енергетики – на 25%, транспорту та агропромислового комплексу – на 9%, соціально-культурної сфери та торгівлі – на 5%, металургійної та хімічної промисловості на – 4%, житлово-комунального господарства – на 1%.

Підбиваючи підсумки засідання колегії, Віталій Сажієнко відзначив позитивну роботу певних територіальних управлінь та закликав колектив надалі орієнтувати зусилля на зниження рівня незадекларованої праці, приділяти більше уваги превентивним заходам, спрямованим на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, а також – запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням задля збереження здоров’я і життя працівників на виробництві.

Учасники заходу окреслили пріоритетні напрями подальшої діяльності та узгодили план роботи на наступний період.