На вимогу інспекторів праці на Самбірщині медичним працівникам у подвійному розмірі оплачено за роботу в надурочний час

12 липня 2021

Під час проведення інспекційного відвідування у одній із районних лікарень Самбірщини інспектори праці виявили порушення прав медичним працівників в частині неналежної оплати праці за роботу в надурочний час.

Недоплачували 8-и працівникам інфекційного відділення у період з вересня 2020 року по березень 2021 року.

Керівнику закладу було роз’яснено вимоги статті 106 КЗпП України, котрою передбачено, що робота в надурочний час оплачується в подвійному розмірі та внесено обов’язковий до виконання припис. Також фахівці Головного управління наголосили, що ця норма оплати праці є мінімальною державною гарантією, за її недотримання відповідальні посадові особи нестимуть адміністративну відповідальність, а суб’єкту господарювання загрожує фінансова санкція.

У медзакладі на вимогу інспекторів праці відреагували невідкладно та усунули порушення. На адресу Головного управління надійшли підтверджуючі документи про нарахування та виплату 8 медичним працівникам зарплатні за роботу в надурочний час в подвійному розмірі на загальну сумі – 38387,70 грн .

Інформаційно

Статтею 106 КЗпП України передбачено: за погодинною системою оплати праці робота в надурочний час оплачується в подвійному розмірі годинної ставки. За відрядною системою оплати праці за роботу в надурочний час виплачується доплата у розмірі 100 відсотків тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації, оплата праці якого здійснюється за погодинною системою, – за всі відпрацьовані надурочні години. Компенсація надурочних робіт шляхом надання відгулу не допускається.

Норми оплати праці за роботу в надурочний час є мінімальними державними гарантіями в оплаті праці.

Відповідно до статті 265 КЗпП України, юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці несуть відповідальність у вигляді штрафу – у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.