На засіданні Колегії Держпраці в Харкові проаналізували роботу в частині дотримання трудового законодавства

22 жовтня 2018

19 жовтня у Харкові під головуванням Голови Держпраці Романа Чернеги відбулося засідання Колегії Державної служби України з питань праці.

В роботі Колегії взяли участь: Михайло Черняк, заступник голови Харківської обласної державної адміністрації; Сергій Тесленко, Голова Об’єднання профспілок Харківської області; Олександр Колесніков, Голова Об’єднання організації роботодавців Харківської області «Граніт»; Віктор Ачкасов, начальник управління Пенсійного фонду України у Харківської області; Юрій Корсунов, Голова Громадської ради при ГУ Держпраці у Харківській області; фахівці територіальних управлінь Держпраці та експертно-технічних центрів.

Під час роботи Колегії було розглянуто результати роботи територіальних органів Держпраці в частині легалізації праці, здійснення державного контролю щодо своєчасної та у повному обсязі виплати заробітної плати, у сфері здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю неповнолітніх та стан роботи органів місцевого самоврядування в частині ефективного здійснення контролю за додержанням законодавства про працю.

Голова Держпраці  акцентував увагу на  виконанні Розпорядження Уряду «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення»: «Держпраці сьогодні перебуває в зоні особливої уваги. Уряд наділив службу широкими повноваженнями щодо нагляду і контролю за додержанням законодавства про працю, надав ефективний механізм виявлення незадекларованої праці, щоб захистити трудові права і забезпечити соціальні гарантії працюючої людини, а тому вимагає від нас відповідної максимальної віддачі».

Володимир Рожанський, начальник Головного управління Держпраці у Харківській області  у своїй доповіді зазначив, що з 5 вересня Головним управлінням, мобілізовано роботу всіх зацікавлених служб.  Розпочато інспекційні відвідування суб’єктів підприємницької  діяльності, які орендують торгові майданчики на території ТЦ «Барабашово», осіб – підприємців-цеховиків з пошиття одягу та взуття, в торгово-розважальних центрах та будівельних майданчиках.

За інформацією Державної фіскальної служби України за 16 днів жовтня цього року роботодавцями подано повідомлень про прийняття на роботу 352,3 тисяч найманих осіб.

 

Пенсійний фонд України інформує, що кількість застрахованих осіб у серпні в порівнянні до початку року зросла на 168 тисяч 188 осіб.

На колегію було також запрошено та заслухано представників підприємств-боржників з виплати заробітної плати міста Харків та Харківської області, які доповіли про стан  погашення заборгованості.

У рамках Колегії, учасники заходу відвідали підприємство АТ «Турбоатом», яке є флагманом машинобудівельної галузі Харківщини та ознайомилися зі станом охорони праці та гігієни праці та  виробничим процесом виготовлення турбін для потреб енергетичного комплексу України.