Нелегальна праця під виглядом «випробувального терміну»: апеляційний суд зобов’язав ФОП Худзяк О.І. сплатити штраф

25 листопада 2020

 

Восьмий апеляційний адміністративний суд у м. Львові визнав позицію Управління Держпраці правовою, скасував рішення суду першої інстанції та відмовив у задоволенні позову підприємця про скасування постанови про накладення штрафу за використання нелегальної праці.

Зазначимо, що раніше, під час інспекційного відвідування фізичної особи-підприємця Худзяк О.І. державними інспекторами було виявлено працівника, допущеного до роботи без оформлених трудових відносин. Як з’ясувалося, чоловік працював бетонярем на будівництві, нібито перебуваючи на випробувальному терміні. Проте роботодавець відмовився сплачувати штраф за порушення вимог законодавства та звернувся із позовною скаргою до Львівського окружного суду, який його позов задовільнив.

Управління Держпраці, у свою чергу, подало апеляцію щодо прийнятого рішення, оскільки під час розгляду справи судом першої інстанції не було звернуто увагу на очевидний трудовий характер відносин між роботодавцем та працівником, а також залишилися без оцінки пояснення самого працівника.

На переконання апеляційного суду, невідповідність висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, обставинам справи призвела до помилкового задоволення позову. У результаті, суд повністю задовільнив апеляційну скаргу Управління Держпраці. Тож підприємцю таки доведеться сплати накладений на нього штраф за порушення вимог законодавства та використання нелегальної праці.