Ольга Вільхова: Призначення інспекторів праці ОТГ сприятиме захисту трудових прав їх мешканців

10 грудня 2020

 

У Львівській обласній державній адміністрації відбулася нарада з головами РДА та головами ОТГ щодо завершення 2020 бюджетного року та особливостей формування місцевих бюджетів на 2021 рік і  співпраці зі структурними підрозділами облдержадміністрації та підрозділами територіальних органів виконавчої влади. В обговоренні взяла участь начальниця ГУ Держпраці у Львівській області Ольга Вільхова.

На сьогодні, згідно з результатами виборів до органів місцевого самоврядування, на Львівщині утворено 73 територіальні громади. З них у 31 ОТГ, що функціонували раніше, інспектори праці вже реалізовують покладені на них повноваження. Відтак, призначення відповідних посадових осіб має відбутися ще у 42 новоутворених громадах. Як зазначила під час своєї доповіді Ольга Вільхова, наявність в органах місцевого самоврядування посадових осіб, які здійснюють контроль за додержанням законодавства про працю, є необхідною нормою, що також має свої переваги.

«Призначення органами місцевого самоврядування інспекторів праці сприятиме захисту трудових прав осіб, які працюють на території громади. Також це активізує вживання заходів щодо легалізації працівників та їх заробітної плати, що, у свою чергу, сприятиме наповненню місцевих бюджетів за рахунок збільшення надходжень від сплати податку з доходів фізичних осіб», – наголосила Ольга Вільхова.

Разом з тим, очільниця Управління Держпраці відзначила, що інспектори праці відповідних виконавчих органів у громадах здійснюють заходи контролю за дотриманням законодавства про працю, зокрема, з питань своєчасної та у повному обсязі оплати праці, дотримання мінімальних державних гарантій та оформлення трудових відносин. Відтак, Ольга Вільхова закликала голів утворених територіальних громад не нехтувати призначенням посадових осіб, які мають виконувати повноваження інспекторів праці, та активізувати їх роботу як у частині інспекційних відвідувань роботодавців з питань дотримання вимог трудового законодавства, так і в проведенні інформаційно-роз’яснювальної роботи.

Відповідно до вимог п.3 ст.34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», до відання виконавчих органів відповідних місцевих органів належить здійснення контролю за дотриманням законодавства про працю та зайнятість населення, а також накладення штрафів за порушення вимог, встановлених законодавством. Згідно з п.2 та п.3 Порядку 823 заходи з контролю здійснює призначений інспектор праці, повноваження якого підтверджуються службовим посвідченням встановленої форми.