Охорона праці в лісовій галузі: інспектор ГУ Держпраці вказав працівникам на ризики та окреслив заходи для профілактики травматизму

21 лютого 2019

Лісосічні та деревообробні роботи є роботами підвищеної небезпеки, тому у Державному підприємстві «Бродівське лісове господарство», яке перебуває у підпорядкуванні Львівського обласного Управління лісового та мисливського господарства, питаннями організації безпечних умов праці приділяється значна увага.

При здійсненні превентивних заходів на підприємстві, головний державний інспектор ГУ Держпраці у Львівській області Юрій Джижула наголосив, що  проведення консультацій, семінарів, нарад та роз’яснень для працівників у сфері охорони праці сприяє профілактиці виробничого травматизму.

Слід зазначити, що від початку 2019 року проведено навчання та перевірку знань з питань охорони праці керівників всіх структурних підрозділів, інженерно-технічних працівників та робітників, адже висока кваліфікація працівників, знання правил охорони праці – основа, запорука та гарантія безпечного і якісного виконання робіт.

Щоквартально проводяться семінари щодо профілактики виробничого травматизму, покращення стану охорони праці, культури виробництва та належного дотримання виробничої та трудової дисципліни.

Незважаючи на профілактику та проведення превентивних заходів з охорони праці в лісовій галузі, нещасні випадки все ж таки трапляються.

Наявність великої кількості небезпечних виробничих чинників в галузі призводить до професійних ризиків, які необхідно враховувати під час здійснення трудової діяльності різних категорій професій працівників (майстри лісу, лісоруби, лісничі, стропальники, водії автотранспортних засобів).

Більшість нещасних випадків на виробництві у лісовому господарстві трапляється внаслідок падіння на працівників дерев, гілок, колод під час сортування чи навантаження готової сировини. Крім того, є випадки падіння працівника з небезпечної висоти, наприклад з кузова автомобіля, під час обміру завантаженої лісопродукції.

Працівник зобов’язаний дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства, а також знати і виконувати вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, користуватися засобами колективного та індивідуального захисту.