Олена Грицак взяла участь у засіданні Виконавчого комітету Об’єднання профспілок Львівщини: присутні говорили про захист прав працівників

27 травня 2019

Сьогодні, 27 травня,  перший заступник начальника ГУ Держпраці у Львівській області Олена Грицак взяла участь у засідання Виконавчого комітету Об’єднання профспілок Львівщини, яке відбулося під головуванням голови ОПЛ Романа Дацька.

Передусім головний спеціаліст відділу  правової роботи ОПЛ Ірина Вавринкевич поінформувала про дотримання трудового законодавства на підприємствах, установах, організаціях області при встановленні працівникам тривалості робочого часу. Також йшлося про роботу первинних профспілкових організацій, членських організацій, територіального профоб’єднання у захисті прав працівників. Зокрема було порушено питання щодо оформлення працівників на неповний робочий день.

У свою чергу Олена Грицак повідомила, що за  оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків  штраф складає 125 190 грн.

За її словами, фахівці ГУ Держпраці Львівщини готові і надалі долучатися до проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи. Відтак сторони домовилися про організацію спільного семінару  з метою роз’яснення трудового законодавства.

«Слід підвищувати  рівень правової обізнаності не лише  роботодавців, а також  працівників»,- сказала Олена Грицак.

Водночас йшлося про те, що профспілковим первинним організаціям слід здійснювати постійний громадський контроль за дотриманням законодавства з питань праці.

У свою чергу представниця Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області поінформувала про вплив страхового стажу та заробітної плати на призначення пенсії.

Водночас вона нагадала, що  запроваджено  нові електронні сервіси, за допомогою яких можна отримати  інформацію про зарахування єдиного соцвнеску (ЄСВ), перерахунок пенсії тощо. При цьому Е-сервісами можуть скористатись не лише пенсіонери, але й працівники та роботодавці.