Поставлено крапку у судовому процесі щодо учасника АТО, якого незаконно звільнили поки він перебував на військовій службі

06 листопада 2017

Львівський апеляційний адміністративний суд ухвалив рішення на користь ГУ Держпраці у Львівській області у справі щодо незаконного звільнення з посади учасника АТО.

Під час перевірки, яку здійснювало ГУ Держпраці у Львівській області  було виявлено, що ПП «Львівгазвидобування» звільнило працівника профспілки  під час його перебування на військовій службі.

У зв’язку із порушенням прав військовослужбовця Управлінням було накладено штрафну санкцію в розмірі 32000 гривень та з метою усунення порушення вимог закону внесений припис.

 Проте сторона звернулася   до суду. Відтак Львівський окружний суд  постановив, що  в задоволені позову відмовлено повністю, припис ГУ Держпраці  і постанову залишено в силі. Зокрема Львівським окружним судом  підтверджено, що законодавством не встановлено жодних відмінностей між правовим становищем працівників, які уклали строкові трудові договори, та працівників, що працюють за безстроковими трудовими договорами, зокрема, й щодо поширення на них установлених законом гарантій, пільг і компенсацій.

Втім судовий процес ще не був завершений, оскільки сторона подала апеляцію.

За результатом розгляду, апеляційну скаргу Первинної профспілкової організації газопромислового управління «Львіввгазвидобування» Львівський апеляційний адміністративний суд  вирішив залишити без задоволення, а постанову Львівського окружного адміністративного суду залишити без змін. При цьому Апеляційний суд зазначив, що ГУ Держпраці у Львівській області дотримано принцип «належного урядування», що  закріплений у судовій практиці Європейського Суду з прав людини. Цей принцип передбачає, що у разі коли йдеться про питання загального інтересу, зокрема, якщо справа впливає на такі основоположні права людини, як майнові права, державні органи повинні діяти вчасно та в належний і якомога послідовніший спосіб.

Відтак ГУ Держпраці у Львівській області виграло апеляцію і суд  підтвердив, що роботодавцем було порушено права учасника АТО, а  його звільнення  було незаконним.

ГУ Держпраці у Львівській області наголошує, що передбачені ст. 119 КЗпП  гарантії за своєю сферою дії поширюються на всіх без винятку працівників незалежно від того, працюють вони за строковим чи безстроковим трудовим договором. Право на зазначенні гарантії виникає у зв’язку із настанням юридичного факту залучення до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу» і «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», призову на військову службу за призовом під час мобілізації або на особливий період.