Позицію Головного управління щодо підміни підприємством трудових відносин цивільно-правовими підтримав Верховний Суд

29 жовтня 2018

16.12.2017 року загинув різноробочий одного із підприємств, яке виконувало роботи на будівельному майданчику у м. Львові. Під час розслідування обставин цього нещасного випадку фахівцями Головного управління Держпраці у Львівській області були вжиті заходи державного контролю за додержанням законодавства про працю з метою перевірки дійсного характеру правовідносин, які виникли між потерпілим та суб’єктом господарювання.

Фахівці Держпраці встановили, що між підприємством та громадянином було укладено цивільно-правовий договір, за яким останній зобов’язувався виконувати роботи різноробочого та здійснювати роботи щодо розчистки території від снігу та розчистки території від будівельних матеріалів. При цьому, потерпілий був зобов’язаний дотримуватися вимог інструкції з охорони праці для підсобного робітника, з якою був ознайомлений під розписку. 

На підставі викладеного уповноваженими посадовими особами ГУ Держпраці у Львівській області було зроблено висновок про те, що мав місце факт підміни трудових відносин відносинами цивільно-правового характеру. Відтак, за фактичний допуск працівника до роботи без укладення трудового договору у встановленому Законом порядку на суб’єкта господарювання було накладено штраф у розмірі 96 000 гривень.

Підприємством у судовому порядку було оскаржено постанову Головного управління. Після низки судових процесів, крапку в цьому спорі поставив Верховний Суд.

Зокрема Судом підтримано позицію Головного управління щодо недотримання підприємством вимог статті 24 КЗпП України в частині обов’язкового укладання трудового договору з потерпілим, а постанову Головного управління Держпраці у Львівській області про накладення штрафу визнано правомірною.

 

Фото: джерело google.com.ua