Працівникам спеціалізованих організацій розповіли про безпечне обслуговування ліфтів

12 травня 2023
Працівникам спеціалізованих організацій розповіли про безпечне обслуговування ліфтів
Посадові особи Управління інспекційної діяльності у Волинській області активно проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу з спеціалізованими організаціями, які обслуговують ліфти в області.
На цьому тижні, було проведено круглі столи, семінари та технічні консультації на робочих місцях, під час яких присутнім роз’яснили правила, що стосуються безпечної експлуатації ліфтів, експлуатації вантажопідіймальних кранів, а також підіймальних пристроїв і відповідного обладнання.
Посадовці наголошують, що утримання і ремонт ліфтів здійснює виконавець зазначених послуг або за договором — спеціалізована організація. Відповідальність за справний стан і безпечну експлуатацію ліфта покладається на його власника згідно із Положенням про систему технічного обслуговування та ремонту ліфтів в Україні, затверджене наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 10 квітня 2000 р. № 73.
Разом з тим, інспектори нагадують, що у процесі експлуатації ліфти підлягають технічним оглядам і експертним обстеженням.
Технічні огляди ліфтів:
– первинний (повний);
– періодичний (раз в 2 роки);
– позачерговий (після аварії, реконструкції, перерви в експлуатації більше 12 місяців).
Експертне обстеження ліфтів проводиться у разі:
– закінчення граничного строку експлуатації;
– реконструкції (перебудови) або модернізації, якщо це обумовлено нормативно-правовими актами з охорони праці;
– аварії або пошкодження, спричиненого надзвичайною ситуацією природного чи техногенного характеру, з метою визначення можливості відновлення;
– виявлення під час проведення технічного огляду зносу (механічного або корозійного), залишкової деформації, тріщин, інших пошкоджень складових частин, деталей або їх елементів, що перевищують допустимі значення.
📲Посилання на інформаційний портал www.pratsia.in.ua