Про вимоги до безпечної роботи газорегуляторних пунктів та газорегуляторних установок йшлося під час семінарів у відділеннях АТ «Львівгаз»

19 грудня 2019

Фахівці ГУ Держпраці у Львівській області  провели семінар-наради для технічних працівників відділень АТ «Львівгаз». Заходи відбулися у Дрогобицькому відділенні та Бориславській дільниці.

Представники Головного управління роз’яснили основні вимоги нормативно-правових актів до забезпечення безпечної та безаварійної експлуатації газорегуляторних пунктів та газорегуляторних установок. Також проаналізовно заходи, яких слід вжити з метою  забезпечення безпечного газокористування.

Небезпечними факторами під час експлуатації газовикористовуючого обладнання, на думку фахівців,  є вибуховість природнього газу через негерметичності системи газопостачання, а також утворення чадного газу через брак нормованої кількості повітря у газифікованому приміщенні.

«Одним із запобіжників таких аварій є чітка, надійна, збалансована і  безперебійна робота газорегуляторних пунктів (ГРП) та газорегуляторних установок (ГРУ). Саме у ГРП  та  ГРУ  забезпечується процес пониження та підтримування тиску газу у заданих параметрах. Під час опалювального періоду, зокрема у періоди різких похолодань, відбір газу у газових мережах різко зростає. Разом з тим, різке пониження температур призводить до ускладнень у роботі цього технологічного обладнання», – зазначають державні інспектори з охорони праці.

Відтак, з метою забезпечення безаварійної роботи технологічного обладнання ГРП та ГРУ, наголошувалось на важливості систематичного здійснення технічного огляду, регулювання, технічного обслуговування та поточного ремонту обладнання.

Технічний огляд слід проводити у головних ГРП із регулюючими клапанами нормально відкрито “НВ” і нормально закрито “НЗ” цілодобовим наглядом. У інших ГРП, ГРУ – не рідше ніж один раз на місяць, а у ГРП із засобами телеметричного контролю або диспетчеризації – не рідше ніж один раз на 3 місяці.

Регулювання цього обладнання і перевірку параметрів спрацьовування ЗСК і ЗЗК проводять не рідше ніж один раз на 6 місяців – перед початком опалювального сезону та після ремонту обладнання.

Під час технічного огляду стану газорегуляторних пунктів та газорегуляторних установок необхідно здійснювати: перевірку величин тиску газу перед і після регулятора, перепаду тиску на фільтрі, температури повітря в приміщенні за допомогою приладів; перевірку стану герметичності системи – за допомогою приладів і мильної емульсії;  контроль за правильністю положення молоточка зчеплення важелів ЗЗК; зовнішній огляд наявності та стану засобів вимірювальної техніки і автоматизації (ЗВТіА); перевірку стану і роботи електроосвітлення і електрообладнання, вентиляції, системи опалення; візуальний огляд цілісності блискавкоприймачів і струмовідводів, надійності їх з’єднання і кріплення до щогл; візуальне виявлення тріщин і нещільностей стін, які відділяють основне і допоміжне приміщення; зовнішній і внутрішній огляд будівлі; за необхідності – очищення приміщення і обладнання від забруднення.

Під час технічного обслуговування цих пунктів та установок необхідно здійснювати перевірку роботи запірної арматури і запобіжних клапанів; змащення тертьових частин і набивання сальників; визначення щільності і чутливості мембран регуляторів тиску і регулятора управління; продування імпульсних трубопроводів до регуляторів тиску, контрольно-вимірювальних приладів; перевірку параметрів настроювання ЗСК й ЗЗК; перевірку запобіжних клапанів із очищенням їх від корозії і забруднень; перевірку щільності прилягання клапанів до сідла, стану мембран; ремонт або заміну зношених деталей; перевірку надійності кріплень конструкційних вузлів, які не підлягають розбиранню; ремонт запірної арматури, яка не забезпечує герметичності закриття; чищення касети фільтра.

Режими роботи ГРП, ГРУ встановлюються відповідно до проектної документації на їх будівництво і фіксуються у затверджених режимних картках.

Параметри настроювання обладнання ГРП, ГРУ промислових та сільськогосподарських підприємств, котелень та інших об’єктів, що споживають газ, регламентуються проектною документацією і уточнюються під час проведення пусконалагоджувальних робіт.