Про виробничий травматизм на підприємствах Львівщини

09 лютого 2018

Упродовж 2017 року на підприємствах Львівської області травмовано 220 осіб. Це на 2 особи більше ніж у 2016 році. Смертельно травмувались в області 32 особи.

В тому числі була аварія І категорії – вибух, що трапився на ВП шахта «Степова» ДП «Львіввугілля». Внаслідок цієї аварії було травмовано 36 осіб, з яких 8 загинуло.

Загальний виробничий травматизм на Львівщині зріс у вугільній промисловості (154 проти 140), сільському господарстві (7 проти 1) та соціально-культурній сфері (27 проти 22). Саме в цих галузях у 2017 році також зафіксовано і ріст  смертельних випадків.

Водночас зменшився травматизм у цьому році на підприємствах будівельної галузі, хімічної промисловість, у машинобудуванні, автотранспорт та харчовій промисловості .

Основними  видами подій, що призвели до смертельного травмування працівників були  дорожньо-транспортні, наїзд транспортних засобів на потерпілого, падіння потерпілих з висоти, падіння предметів, ураження електричним струмом, дія підвищених температур, вибух та навмисне вбивство.

У 67% смертельних нещасних випадків основними причинами їх настання були організаційні причини, у 25 % –  технічні.  8 % смертельних випадків трапилось з психофізіологічних причин, зокрема зафіксовано перебування потерпілих в стані алкогольного сп’яніння.

Під час проведених фахівцями Головного управління розслідувань цих випадків встановлено, що трапились вони у зв’язку з допущенням на підприємствах таких порушень як формальне проведення інструктажів з охорони праці, низька їх якість, формальне проведення навчання з питань охорони праці та відсутність належного контролю зі сторони керівників за дотримання працівниками вимог безпеки та дотриманням трудової та виробничої дисципліни,  недостатній рівень фінансування заходів з охорони праці спрямованих на запобігання виникненню нещасних випадків на виробництві (забезпеченість засобами колективного та індивідуального захисту, тощо). Також  часто спостерігається  допущення до виконання на підприємстві робіт з підвищеною небезпекою осіб на підставі цивільно-правових договорів.