«Простіше оформити працівника, ніж ризикувати сплатити штраф у 96 тис.грн» – Олена Грицак в ефірі ZAXID.NET LIVE

24 листопада 2017

У прямому ефірі програми ZAXID.NET LIVE – Олена Грицак, перший заступник начальника Головного управління Держпраці у Львівській області:

Отже, пані Олено, що відбувається? Що такі великі штрафи почали накладати на підприємців?

Справа в тому, що з 1 січня 2016 року набрали чинності нові зміни в законі про працю. Передбачена значна відповідальність у вигляді фінансових санкцій до суб’єктів господарювання, які використовують працю неналежним чином оформленого працівника. Зокрема, розмір штрафу за одного такого працівника становить 30 розмірів мінімальної заробітної плати. Станом на сьогодні, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, це є 96 тисяч.

Але повідомлення з’явились так масово лише останнім часом.

Я поясню. Слід сказати, що кілька місяців, приблизно місяців п’ять, нашим управлінням інспекційні відвідування не здійснювались в зв’язку з тим, що з 16 травня цього року набрав чинності новий порядок здійснення державного нагляду і контролю за дотриманням законодавства про працю. Оскільки введення даного порядку потребувало врегулювання деяких ще інших питань на законодавчому рівні, такі інспекційні відвідування нами не здійснювались. Ми здійснювали таку роз’яснювальну роботу, тобто було маса семінарів з суб’єктами господарювання, є такі робочі групи при кожній районній адміністрації, при міській раді. Ця робоча група складається не тільки з працівників адміністрації, це є і працівники фіскальної служби, центру зайнятості.

Переглянути інтерв’ю у повному обсязі можна за посиланням: 

https://zaxid.net/prostishe_oformiti_pratsivnika_nizh_rizikuvati_splatiti_shtraf_u_96_tis_n1442327