Триває систематична робота з суб’єктами господарювання, які експлуатують об’єкти підвищеної небезпеки без поданих Декларацій безпеки

03 грудня 2020

За ініціативи Управління Держпраці на Львівщині на засіданнях комісіях ТЕБ та НС органів місцевого самоврядування триває розгляд  суб’єктів господарювання, які здійснюють експлуатацію об’єктів підвищеної небезпеки без поданих Декларацій безпеки. Зазначимо, Головне управління неодноразово інформувало підприємства щодо необхідності подачі Декларацій безпеки. 

У листопаді засідання комісій ТЕБ та НС з цих питань вже відбулися у Старосамбірському та Дрогобицькому районах, а також у м. Трускавець. Під час засідань було заслухано інформацію про функціонування в регіонах підприємств  з небезпечними технологічними об’єктами, зокрема, тих, що експлуатують  ОПН без поданих Декларацій безпеки.

Зазначимо, що в ході засідань, які відбулися, фахівці Управління Держпраці рекомендували комісіям з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій звернутись до керівників підприємств, що використовують ОПН, щодо обов’язкової подачі Декларацій безпеки відповідним територіальним органам Держпраці, ДСНС, Держекоінспекції, державної санітарно-епідеміологічної служби, Держархбудінспекції, а також відповідній місцевій держадміністрації або виконавчому органу місцевої ради. Відтак, протокольними рішеннями підприємства зобов’язали подати Декларації безпеки до 31 грудня 2020 року.

У разі неподання Декларацій безпеки до суб’єктів господарювання будуть вживатись заходи згідно з чинним законодавством. Посадові особи підприємств, що продовжують експлуатувати об’єкти підвищеної небезпеки без поданих Декларацій, притягаються до адміністративної відповідальності за ст.45 ч.5 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Головне управління наголошує, відповідно до п.18 «Порядку ідентифікації та обліку об’єктів підвищеної небезпеки» та п.8 Порядку декларування, суб’єкт господарювання зобов’язаний подавати повідомлення про результати ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки та Декларацію безпеки разом з позитивним висновком експертизи відповідним територіальним органам Держпраці, ДСНС, Держекоінспекції, державної санітарно-епідеміологічної служби, Держархбудінспекції, а також відповідній місцевій держадміністрації або виконавчому органу місцевої ради.